Side Navigation

X

ZAKON ŠUTNJE ZA AFERU „HIDROBEL“ TEŠKU VIŠE OD 1 MILIJUN EURA

ZAKON ŠUTNJE ZA AFERU „HIDROBEL“ TEŠKU VIŠE OD 1 MILIJUN EURA

Još jedna ogromna afera ovih dana potresla je Belišće, a gradonačelnik Burić sa suradnicima o tome niti riječ nisu dali u javnost nakon 39. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća.

Pod aktualnim satom 39. sjednice GV-a grada Belišća koja je bila 20.05.2024. godine, vijećnik HDZ-a Vladimir Vicić postavio je upit gradonačelniku Buriću: „ U javnosti se priča da je nedavno donesena pravomoćna presuda na Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske u predmetu kojem je jedna od stranaka tvrtka HIDROBEL d.o.o. S obzirom da se radi o gradskoj tvrtki molim informaciju je li to točno i ako je kakva je presuda donesena i o čemu se točno radi?“

U odgovoru gradonačelnika Burića saznajemo da je zaista donesena presuda kojom je utvrđeno de je HIDROBEL d.o.o. dužan platiti DVORCU d.o.o. odštetu u iznosu više od 1 milijun eura zbog izgleda nepropisnog određivanja cijene vode.

Gradonačelnik Burić za situaciju oko štete krivi očekivano druge, prije svega vodstvo grada Valpova koje misli prijaviti Europskoj komisiji!? Napomenuo je zatim da mu razum kaže na čiji teret će ići ovaj spor koji će utjecat na cijenu vode za sve korisnike HIDROBEL-a i DVORC-a. Istovremeno, spominje da HIDROBELU objektivno prijeti blokada računa jer, kako sam navodi, HIDROBEL iznos odštete „nema odakle niti hoće platiti“ te da isto neće platiti ni grad Belišće jer nema utemeljenja niti smatra da je to opravdano. Posebno je bila zanimljiva konstatacija gradonačelnika Burića da “…tu ništa nije rađeno protuzakonito nego se netko zakvačio za nešto misleći da preko noći može dobiti neke novce koje misli da može dobiti. Ne, oprostite ne. Pa i po cijenu toga da to bude blokada i da svi snosimo konzekvence…“

Na sjednici je bila prisutna i direktorica HIDROBEL-a koja je unatoč pozivu gradonačelnika da se i ona obrati vijećnicima o ovom pitanju isto odbila učiniti. Vrlo neobično, neodgovorno i neprofesionalno, zar ne?

No, samo dan kasnije 21.05.2024. godine ili bolje rečeno „preko noći“ ta ista direktorica iz vedra neba podnosi gradu Belišću, kao većinskom vlasniku HIDROBEL-a, zamolbu za kratkoročnom pozajmicom u iznosu 500.000,00 € u svrhu plaćanja iznosa po presudi Visokog Trgovačkog suda RH od 26.03.2024. godine.

Gradska vlast također „preko noći“ odlučuje sazvati hitnu 40. sjednicu Gradskog vijeća za taj isti dan 21.05.2024. godine sa samo jednom točkom dnevnog reda: Odluka o kratkoročnoj pozajmici društvu HIDROBEL d.o.o..

Na toj hitnoj sjednici gradska vijećnica HDZ-a Jozefina Podboj zatražila je da se prije rasprave i glasanja o tome prijedlogu omogući uvid u predmetnu presudu kako bi se vijećnici u potpunosti upoznali sa tematikom te kako bi se objektivno moglo zaključiti na koji način je nastala šteta i tko je odgovoran za tako ogromnu materijalnu štetu nanesenu HIDROBEL-u kojem sada prijeti i blokada računa.

Vijećnica je također postavila upit je li ovakva pozajmica upućena i prema građanima općine Marijanci s obzirom da je Općina Marijanci manjinski vlasnik tvrtke HIDROBEL-a, a iznos koji se traži od građana Belišća ne pokriva ukupnu odštetu dosuđenu presudom.

Nakon što je prijedlog uvida u presudu izignoriran od strane vlasti a za Općinu Marijanci odgovoreno da će i oni snositi troškove “u skladu sa svojim mogućnostima”, vladajuća većina donijela je Odluku da će građani Belišća dati pozajmicu HIDROBEL-u u iznosu 500.000,00 €.

Dakle, vladajući gradski vijećnici Burićeve liste donijeli su odluku o pozajmici HIDROBEL-u u iznosu 500.000,00 € u svrhu plaćanja odštete po presudi Visokog Trgovačkog suda RH, a da presudu uopće nisu vidjeli.

Ovakav način funkcioniranja vlasti je nama potpuno neprihvatljiv i postavlja se pitanje svrhe postojanja Gradskog vijeća. Iz toga razloga zatražit ćemo nadzor zakonitosti takve Odluke.

HDZ Belišće nije glasao za ovu Odluku i najavljuje da će tražiti punu odgovornost onih koji su doveli HIDROBEL u ovo stanje, a time i građane Belišća koji sada izuzetno skupo plaćaju nečije pogreške. Dakle, ne samo da ćemo tražiti da odgovorni za ovo stanje plate regresno svu štetu nego ćemo tražiti i drugu odgovornost ukoliko bude postojala sumnja na nesavjesno vođenje tvrtke HIDROBEL.

Ukoliko gradska vlast smatra da u aferi „HIDROBEL“ ništa nije rađeno protuzakonito pozivamo ih da javno objave prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu jer će time izbjeći mnoga nagađanja koja u ovom trenutku nisu nikako dobrodošla.

Nakon protuzakonitog zatvaranja vode građanima Valpova koje je rezultiralo osuđujućom kaznenom presudom za tadašnjeg direktora HIDROBEL-a, ovo je još jedno veliko javno sramoćenje ove gradske tvrtke čije posljedice plaćaju (doslovno) svi građani Belišća.

Gradski vijećnik grada Belišća

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>