Side Navigation

X

Sedma obljetnica održavanja Belišćanskog čitateljskog kluba

 

 NOVOSTI|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće obilježila je još krajem listopada sedmu godišnjicu postojanja Belišćanskog čitateljskog kluba uz skromno okupljanje nekoliko članica (posao, bolesti, putovanja – sve nas je nešto snašlo). Pravu proslavu odlučili smo spojiti sa slavljem uoči Božića i napraviti druženje dostojno prigode i blagdana tako da možemo reći kako je danas, 19. prosinca 2023., službeno i svečano proslavljen sedmi rođendan poznatog ”BČK-a”. Osnivanje kluba bilo je na inicijativu umirovljene knjižničarke Jasne Andrišić i to u prigodno vrijeme – u Mjesecu hrvatske knjige. Povod ovakve vrste druženja je zapravo logičan i jednostavan, a to je prvenstveno ljubav prema pisanoj riječi i čitanju. Kako uvriježeno kolektivnom mišljenju da knjižničari najviše čitaju, a teško je ponekad uvjeriti druge da mi kao zaposlenici najmanje imamo vremena čitati, prvenstveno smo bile sretne što ćemo imati prilike uzeti u ruke različite naslove i uistinu im se posvetiti; ne samo kroz nabavu i obradu. I uistinu, u ovih sedam godina predloženo je preko stotinu naslova za čitanje, a nije ni pročitano ništa manje što nas iznimno veseli. Osim što smo mi kao zaposlenice imale prilike čitati fantastične knjige, još nas sretnijima čini činjenica da smo u našoj Knjižnici okupili divnu skupinu entuzijastičnih, dragih, pametnih i veselih čitateljica (trenutno klub nema niti jednog muškog člana). Sve članice su posebne, divne i snažne žene i jedna od najljepših stvari u vezi našeg kluba je upravo ta neraskidiva sinergija različitosti. Naravno, sve mi imamo i različite čitateljske favorite i navike ali u konačnici, uvijek nađemo zajednički jezik. Do sad je kroz klub prošlo puno članova, njih oko dvadeset, a za sad nas se redovno okuplja desetak od kojih su neke tu od samih početaka.

Čitanje nam je svima svojevrsna terapija i kroz mnoge teške trenutke, kako privatne tako i općenite, one koje muče sve nas – knjiga je bila uvijek tu. Nekad tiho i neprimjetno na stolu na kraju sobe nepročitana, nekad progutana u jednom dahu kao najslađi med. Onaj koji liječi sve, koji su nam mame i bake stavljale u čaj kad smo bolesne. Zato knjige i imaju tu moć iscjeljivanja i služe kao lijek. Nije ni čudo što je biblioterapija, odnosno, terapija knjigom sve zastupljenija metoda u svijetu kao prihvaćeni i priznati način liječenja raznih tjelesnih ali ponajprije psihičkih poremećaja. Ovakvim sastancima upravo pokušavamo promovirati čitanje kao jednu od najvažnijih vještina koje čovjek može prakticirati. Do sada su nam pri našim malim terapijama knjigom pomagali razni naslovi. Prva knjiga za čitanje bila je Kruh i mast poznatog hrvatskog autora Pavla Pavličića koji je u vrijeme osnivanja Kluba gostovao u Knjižnici. Čistu peticu dobile su brojne knjige a neke su: Gonič zmajeva, Najdraže moje, Hana, Amerikana, Vilin konjic, 50 riječi za kišu, Knjižnica na obali mora, Aliceina mreža, Djevojka iz močvare, Žena koja je slikala kanom i Otok morskih žena. Najlošije ocijenjene bile su dvije knjige iz popularne psihologije U rukavicama mi je ionako prevruće i J..e li vas ego? te Krv mojih predaka.

Važno je naglasiti da nam veliku pomoć pružaju knjižnice iz Valpova, Donjeg Miholjca i Osijeka međuknjižničnom posudbom. Ovoga puta za rođendan kluba prigodno smo čitali božićne naslove. Kako je izbor knjiga uistinu velik, nismo se ograničili na uobičajena dva do tri naslova nego na desetak tako da svatko može pročitati nešto drugačije i prenijeti posebnu poruku i pouku iz pročitanog. Čitali smo među ostalim: Božićni pulover, Božićna kutija, Anđeo u snijegu, Ljubav dolazi na prstima, Klub božićnih kolačića, Kućica novih početaka, Sablast u snijegu. Malo iznenađenje koje smo najavili na prošlom susretu je i takozvani ”Secret Santa”, odnosno međusobno darivanje malim znacima pažnje. Na papiriće smo napisali osobne afinitete, npr. čaj i čokolada, pomiješali ih te nasumice izvlačili. Ovim smo željeli još više produbiti međusobnu povezanost, a kako je Božić vrijeme darivanja, izmamiti nekome dragome osmjeh na lice. Nadamo se da će ova mala tradicija postati dio još veće tradicije, odnosno Kluba. Razgovor o knjigama često postane ne samo razgovor o knjigama tako da su naše članice slobodno možemo reći i jako dobre kolegice čak i prijateljice. Ova sedma godišnjica Kluba to i dokazuje ali i pokazuje da je čitanje ne samo hobi nego užitak i potreba te da strast koju budi u pojedincima biva sve veća i da se na sreću svih nas – vraća u trend.

Tekst: Zrinka Barjaktarić
Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Izvor: Sedma obljetnica održavanja Belišćanskog čitateljskog kluba | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>