Side Navigation

X

Plaće radnika Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće isključivo u nadležnosti osnivača

 

 NOVOSTI|

Grad Belišće kao osnivač predškolske ustanove Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, jedan je od pet gradova i jedini na području Slavonije i Baranje koji osigurava besplatni vrtić za djecu sa svoga područja, u matičnom vrtiću u Belišću te područnom vrtiću u Gatu. Vodeći brigu o svim kategorijama društva, od onih najmlađih, novorođenih, preko vrtićaraca, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, radnika, nezaposlenih osoba, invalida i umirovljenika, socijalno demografska mjera o besplatnom vrtiću, uvedena 2019. godine, samo je jedna u nizu.

Kako bi se poboljšali i proširili prostorni kapaciteti rada matičnog vrtića, u fazi je provedba i skori završetak projekta rekonstrukcije dosadašnje zgrade glazbene škole i adaptacije za potrebe rada vrtića, gdje će se smjestiti još dvije nove odgojne skupine u novoj pedagoškoj godini. Također, Grad Belišće izradio je i potrebnu dokumentaciju za izgradnju novog vrtića u našem najvećem prigradskom naselju Bistrincima.

Paralelno s ulaganjima u potrebnu infrastrukturu, sukladno zakonskim propisima, pedagoškim standardima i unutarnjim aktima ustanove te financijskim mogućnostima gradskog proračuna, materijalna i financijska prava svih radnika vrtića s godinama su se unaprjeđivala. Zapošljavanjem zdravstvenog radnika, psihologa i drugog stručnog osoblja, ustanova je u stručnom dijelu dobila jednu novu pozitivnu dimenziju. Nadalje, povećavanje plaća provođeno je u nekoliko navrata: 10 % u 2019. na osnovicu te sukladno novim koeficijentima i osnovici dodatno 20 % i krajem 2023. godine.

Na nezadovoljstvo predstavnika Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske kako plaće radnika Dječjeg vrtića Maslačak u Belišću nisu zadovoljavajuće i nisu u skladu s kolektivnim ugovorom, napominjemo da Grad Belišće kao osnivač vrtića, nije potpisnik kolektivnog ugovora.

Referirajući se na odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja od 26. travnja 2024. godine dotičnom sindikatu, citiramo: ”Napominjemo da se, prema stajalištu Vrhovnog suda Republike Hrvatske prilikom utvrđivanja visine plaća odgojiteljima zaposlenim u dječjim vrtićima u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ne primjenjuju odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (”Narodne novine”, broj 3/02) i odredbe Kolektivnog ugovora za plaće i materijalna prava službenika i namještenika u osnovnom školstvu, visokom obrazovanju i znanosti (”Narodne novine”, broj 183/03), ako dječji vrtići nisu pristupili tim kolektivnim ugovorima ili ako na njih nije proširena primjena istih kolektivnih ugovora.

Prema tomu, određivanje plaće za radnike u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u nadležnosti je osnivača.”

 
 
 

Izvor: Plaće radnika Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće isključivo u nadležnosti osnivača | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>