Side Navigation

X

Održana Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije ”Belišće 2023.”

 

 NOVOSTI|

U petak, 26. svibnja, u organizaciji Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, održana je Pokazna vježba operativnih snaga u sustavu civilne zaštite Osječko-baranjske županije pod nazivom “Belišće 2023.“

Vježba je održana na Mostu 107. brigade HV-a te uz most na desnoj obali Drave u Belišću, a obuhvatila je niz intervencija svih operativnih snaga civilne zaštite. U vježbu je izravno bilo uključeno 50 osoba te 8 interventnih vozila.

U vježbi su sudjelovali i predstavnici Stožera i postrojbe civilne zaštite grada Belišća, operativne snage Vatrogasne zajednice grada Belišća te predstavnici Policijske postaje Belišće.

Prema scenariju, ova zahtjevna i atraktivna vježba počela je simulacijom prometne nezgode, lančanog sudara automobila na mostu. Pri tomu se i zapalio jedan automobil, bilo je više ozlijeđenih osoba, a tu je bilo i kamion koji prevozi velike količine zapaljive tekućine. Vježba je stoga uključila mnoge aktivnosti vatrogasaca iz DVD-a Belišće i DVD-a Valpovo, kao i Vatrogasne zajednice OBŽ-a, od gašenja vatre do rezanja školjke vozila i zbrianjavanje ozlijeđenih, policija je poduzimala niz svojih aktivnosti radi sigurnosti osoba i prometa, spasilački tim HGSS-a došao je plovilom do mosta, a njegovi članovi su se uz uporabu užadi penjali na most s koga su potom spuštali dvije ozlijeđene osobe u plovilo. Uz obalu ozlijeđene prihvaćaju ekipe hitne medicinske pomoći, koji su intervenirali i prema ozlijeđenima u požaru na mostu. Članovi Crvenog križa odradili su svoj dio obveza, kao i Društva podvodnih aktivnosti Slavonija. Kako je “u to vrijeme” i poplava, djelatnici Hrvatskih voda ojačavali su nasip vrećama s pijeskom, a svoje zadaće obavljali su i članovi radio klubova Osijek i Belišće. Sveprisutni su bili pripadnici civilne zaštite, a sve aktivnosti koordinirali su članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća.

Zadovoljstvo prikazanom vježbom iskazali su načelnik Stožera civilne zaštite Grada Belišća Domagoj Varžić, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ-a Zoran Pakšec, pročelnik HGSS-a Stanice Osijek Krešimir Burazin, zamjenik direktora VGO za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić te ravnatelj Društva Crvenog križa OBŽ-a Goran Latković.

U pripremi, organizaciji i provedbi vježbe sudjelovali su stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća, Policijska uprava osječko-baranjska, Vatrogasna zajednica OBŽ-a, DVD Belišće i DVD Valpovo, Društvo Crvenog križa OBŽ-a, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Osijek, Radio klub Osijek i Radio klub Belišće, Ravnateljstvo Civilne zaštite Područni ured Osijek, Zavod za hitnu medicinu OBŽ-a te Hrvatske vode i Društvo podvodnih aktivnosti Slavonija.

Izvor: Održana Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije ”Belišće 2023.” | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>