Side Navigation

X

Održan književni susret za djecu

 

 NOVOSTI|

U srijedu, 13. prosinca 2023. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće održano je predstavljanje slikovnice za djecu nižih razreda osnovne škole. Dubravka Pađen-Farkaš i Dražen Jerabek predstavili su svoju slikovnicu Nije me strah, a povodom njezina prevođenja na njemački i mađarski jezik. Slikovnica je izašla u novom izdanju na njemačkom jeziku, u prijevodu doc.dr.sc. Sanje Cimer Karaica, a književni susret organiziran je u suradnji s Gisko, osječkom matičnom službom i knjižnicom.

Dubravka-Pađen Farkaš napisala je tekst, a Dražen Jerabek ilustrirao je ovu prekrasnu slikovnicu. Bitno je spomenuti da ovo nije prva suradnja spomenutog dvojca, jer su već imali nekoliko zajedničkih slikovnica. Također, dvojac Pađen-Farkaš i Jerabek na Međunarodnom festivalu knjige Interliber 2011. dobio je nagradu publike “Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu (“Gospodin Otto i stari naslonjači”), a ilustrator Jerabek osvojio je brojne nagrade za svoje ilustracije; Veliku nagradu ULUPUH-a, nagradu Grigor Vitez za ilustraciju, Nagradu Lice knjige te nagradU Ex Aequo za najbolje ilustracije iz slikovnice „Nije me strah“.

Na književnom susretu bila su i djeca 3.a i 3.b razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića iz Belišća skupa sa svojom učiteljicom Jasnom Čordaš i učiteljem Zdravkom Katalinićem.

Slikovnica govori o dječaku Tinu koji se bojao baš svega. Dječaka su prijatelji zvali “Tin plašljivi mamin sin”, sve dok jednoga dana nije odlučio da će postati hrabar i potpuno sâm otići kroz veliki park do trgovine. Na putu se hrabro borio sa strašnim buljookim puzavcima, crnim paucima, zmajevima i hodajućim grmovima. Susreo se sa strašnim zmajem i najvećim od svih užasa – zubatim djecozgrabom! Hodajući tako parkom do trgovine, Tin je otkrio da su se sve ove strašne stvari skrivale samo u njegovoj glavi.

Po predlošku teksta iz ove slikovnice nastala je kazališna predstava za djecu u produkciji Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Dubravka Pađen- Farkaš inače je ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a u svoje slobodno vrijeme piše slikovnice. Dugo godina radila je na dječjem odjelu osječke knjižnice te tako stekla iskustvo u radu s djecom među kojom uvijek potiče ljubav prema pisanju i čitanju. Njezina prva slikovnica je Mala zvijezda.

Dražen Jerabek radio je kao profesor likovne kulture u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, a godinama prije je predavao u osnovnim i srednjim školama. Sada vodi svoj posao vezan uz ilustracije dok se gotovo 40 godina aktivno bavi ilustracijom te s raznim nakladnicima ilustrira dječje časopise, knjige, slikovnice, udžbenike, plakate i drugo.

Uvaženi gosti razgledali su Knjižnicu i centar grada Belišća te su poklonili slikovnicu u Knjižnicu kako bi svi korisnici mogli čitati i novo izdanje.

Sve njihove knjige možete i posuditi u belišćanskoj knjižnici.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Izvor: Održan književni susret za djecu | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>