Side Navigation

X

In memoriam: Nelly Auersperg, rođ. Gutmann (13.12.1928. – 15.1. 2023.)

 

 NOVOSTI|

Nelly Auersperg, rođ. Gutmann (13.12.1928. – 15.1. 2023.)

U nedjelju, 15. siječnja 2023. godine zauvijek nas je napustila gospođaNelly Auersperg rođ. Gutmann, kći baruna Viktora Gutmanna, potomka obitelji Gutmann, koja je utemeljila i izgradila Belišće.

Unatoč stradanju u vihoru Drugoga svjetskoga rata, gubitku voljenih osoba i imovine, gospođa Nelly Auersperg nastavila je bez ogorčenosti i mržnje graditi bolji svijet.

Gospođa Nelly Auersperg bila je ugledna, svjetski priznata znanstvenica i sveučilišna profesorica. Po završetku Drugog svjetskog rata, godine 1946. u Zagrebu je upisala medicinu, a studij je završila na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Washingtonu. Godine 1950. preselila je u Kanadu gdje je na Sveučilištu British Columbia doktorirala te je glavninu svoga radnog vijeka provela kao profesorica na spomenutom sveučilištu. Za svoj rad dobila je niz priznanja, uključujući nagradu za životno djelo Medicinskog fakulteta Sveučilišta British Columbia, te nagradu za životno djelo kanadskog Društva za in vitro biologiju. Ustanovljena je i međunarodna nagrada koja nosi njezino ime, a dodjeljuje se istaknutim stručnjacima iz tog područja znanosti.

Nelly je njegovala posebne simpatije prema Belišću, gradu koji je rado posjećivala zajedno s članovima obitelji, djecom, unucima i nećacima, želeći im pokazati grad iz kojega potječu.

Nikada nije zaboravila svoj rodni kraj, a san joj je bio skinuti mrlju s očeva i obiteljskog imena.

Naime, njezin otac, barun Viktor Gutmann, bez razloga je osuđen na smrt te je bio pogubljen 1946. godine. Stoga je Nelly Auersperg na Županijskom sudu u Zagrebu zatražila reviziju presude, sud je prihvatio njezin zahtjev i ukinuo presudu Viktoru Gutmannu u lipnju 2016. godine.

Godine 2018. gospođa Nelly Auersperg primila je javno priznanje „Počasni građanin Grada Belišća“ u spomen na pradjeda, djeda i oca, utemeljitelje Belišća, a u želji da Grad iskaže najdublje poštovanje i zahvalnost svim članovima obitelji Gutmann čiji je trud, rad i život utkan u temelje Belišća.

U ime Grada Belišća, gradonačelnik Dinko Burić sa svojim suradnicima, djelatnicima Gradske uprave i članovima Gradskog vijeća izražava iskrenu sućut obitelji pokojne gospođe Nelly (Gutmann) Auersperg.

Izvor: In memoriam: Nelly Auersperg, rođ. Gutmann (13.12.1928. – 15.1. 2023.) | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>