Side Navigation

X

Aktivnosti ZTK-a Valpovo-Belišće

 

 NOVOSTI|

Robotičari u “Zvonu”

U srijedu, 25. siječnja 2023. godine, članovi ZTK-a Valpovo-Belišće bili su prvi put ove godine u udruzi “Zvono”. Nastavak je to dugogodišnje suradnje u održavanju radionica između ZTK-a Valpovo-Belišće i voditelja udruge “Zvono” i njihovih članova. Jučerašnja radionica bila je nešto potpuno drukčije. Profesor Marijan Antolović i Dragan Francuz došli su s robotskim kolicima – mBotima. Polaznici radionice prvo su vidjeli “šestoronoge pauke” robote koji su se kretali u svim smjerovima, a poslije toga i plesali. Nakon demonstracije upravljanja robotskim kolicima pomoću tableta i pametnih mobitela, nekolicina članova i voditelja iz “Zvona” okušalo se u upravljanju mBotom. Najviše uzbuđenja bilo je na kraju kada je uslijedio viteški boj među mBotima. Svaki mBot imao je stilizirano zašiljeno koplje od naprijed, a iza sebe zavezan balon. Cilj igre je protivniku probosti balon. Nakon puno pokušaja, veselja i vriske crveni vitez je pobijedio. Bila je to još jedna topla ljudska radionica nakon koje je uslijedilo obećanje ponovnog dolaska “tehničara” u “Zvono”.

Fotografski tečaj

Fotoklub Valpovo započeo je fotografski tečaj osnovne obrade fotografije na računalu. Tečaj je namjenjen članovima Fotokluba Valpovo. Tečaj je započeo 24. siječnja 2023. u redovnom terminu sastanaka u 18 sati u Domu tehnike Valpovo. Tečaju je nazočilo 12 članova Fotokluba Valpovo. Predavač, predsjednik Fotokluba Valpovo, Veljko Čvagić pozdravio je nazočne, a prije samog upoznavanja sa nastavnim cjelinama Dragan Francuz je polaznicima prezentirao tridesetak najstarijih sačuvanih fotografija u svijetu. Veljko Čvagić je u svom dijelu predavanja govorio o programima za obradu fotografije koji se mogu koristiti besplatno, a za koje se mora platiti korištenje. Nastavne cjeline su Uvod, programi za uređivanje fotografija, osnovna obrada fotografija korištenjem programa Adobe Photoshop koja obuhvaća uređivanje kontrasta i svjetline, korekcija boja, poravnanje i izrezivanje, izoštravanje, uklanjanje šuma i dr., napredni alati za obradu fotografija korištenjem RAW datoteka, obrada fotografija korištenjem programa Adobe Lightroom koja obuhvaća uređivanje kontrasta i svjetline, korekcija boja, poravnanje i izrezivanje, izoštravanje, uklanjanje šuma i dr. Predviđeno vrijeme trajanja 8 sati. Tečaj po potrebi može trajati i duže a što ovisi o željama polaznika.

 
 

Izvor: Aktivnosti ZTK-a Valpovo-Belišće | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>