Side Navigation

X

PROBLEM SMRADA U GRADU BELIŠĆU

PROBLEM SMRADA U GRADU BELIŠĆU

Nakon nedavnog osvrta gradonačelnika Belišća na Gradskom vijeću vezano za pitanje o učestalom smradu u Belišću, te održane konferencije lokalne eko-udruge o istoj temi primorani smo reagirati ovim priopćenjem.

Na samoj sjednici Gradskog vijeća grada Belišća gradonačelnik je odgovarajući na pitanje vijećnice HDZ-a postavio neutemeljenu tvrdnju u smislu, gdje je industrija tu su i neugodni mirisi, odnosno u našem slučaju smrad, pa bi se po toj logici stvari građani Belišća valjda trebali „pomiriti“ sa smradom, a s druge strane gradskoj vlasti bi to bio izgovor za održavanje ovakvog stanja kakvo je. Kada bi takva za nas opasna tvrdnja bila istinita onda bi se smrad osjetio u svakom gradu i općini u cijeloj državi, što je besmisleno.

Sukladno zakonskim odredbama onečišćeni zrak je zrak čija je kvaliteta takva da može narušiti zdravlje, kvalitetu življenja i/ili štetno utjecati na bilo koju sastavnicu okoliša. U našem slučaju utvrđeno je da je zrak II. kategorije kvalitete te da je građanima Belišća narušena kvaliteta življenja. Vjerujemo da situacije nije teža. Ali već i to je predovoljan alarm za reakciju gradske vlasti na svim nivoima kako bi se postojeće stanje čim prije promijenilo. No po nama takva situacija izostaje zbog toga je i ovo priopćenje. 

Pa tko danas još želi živjeti u smradu?

Do negdje prije Grad Belišće se hvalio kako je bio Europski grad sporta, lijepo zvuči. Kad nam već godi spominjanje našeg grada u Europskom okviru treba znati da je EU 2021. godine donijela Akcijski plan za postizanje nulte stope onečišćenja zraka, vode i tla. Prema navedenom Akcijskom planu borbe protiv onečišćenja treba djelovati hitno.

Također, za usmjeravanje cjelokupnog društva prema nultoj stopi onečišćenja potrebni su, između ostalog i čišće tehnologije i poslovni modeli s nižim razinama onečišćenja u što se treba ulagati. Pravovremenim ulaganjem u industriju, njezinu modernizaciju, izbjegavaju se neželjeni efekti prema lokalnoj zajednici.

Stalne primjedbe građana Belišća na smrad su se pokazali točnima te je nakon izvršenih mjerenja kvalitete zraka utvrđeno da je zrak II. kategorije kvalitete zbog prisustva onečišćujućih tvari. Ovu činjenicu građani saznaju s konferencije lokalne eko-udruge, a ne od gradske vlasti –  bez komentara. S tim u vezi grad Belišće je automatski u zakonskoj obavezi izraditi akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka.

 Pitamo se zbog čega gradske vlasti o ovome šute?

Za kraj želimo istaći kako se onečišćenje zraka ne zaustavlja na administrativnim granicama gradova i općina. To su nažalost osjetili i građani susjednog nam grada Valpova i stoga pozdravljamo svako zajedničko djelovanje građana dva grada na ovom problemu. Iz svega što je navedeno zaključujemo da je neophodno poticanje promjena u našoj lokalnoj sredini kako bismo ipak postigli nultu stopu onečišćenja što nam svima treba biti zajednički cilj.

Zabrinuti građanin

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>