Side Navigation

X

Predstavljeno novo izdanje knjige Šutnja Drage Hedla

 

 NOVOSTI|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće održala je jedanaestu zaredom aktivnost iz svog raznolikog programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Ovo je bila uistinu posebna aktivnost, a riječ je o promociji novog izdanja knjige osječkog novinara i pisca Drage Hedla u Palači Gutmann, 7. studenog 2023. godine. Belišćani ga, prije svega, poznaju kao kolumnistu iz Belišćanskog lista, no poznaju njegov novinarski rad i iz brojnih nacionalnih novina te s portala, a surađivao je i s uglednim svjetskim novinama i časopisima poput britanskog Guardiana i američkog Timea. Za svoj istraživački rad nagrađen je s više domaćih i međunarodnih nagrada. HND-ovu nagradu za životno djelo ‘Otokar Keršovani’ dobio je 2015. godine.

Ono što publika nije znala, činjenica je da je Drago Hedl i glumac. Naime, tijekom snimanja serije „Šutnja“ u Osijeku, pojavio se kao sporedni lik te su svi posjetitelji mogli vidjeti taj ulomak iz serije, a gospodin Hedl pričao je i šaljive anegdote sa snimanja. Podsjetio kako je serija “Šutnja”, osim u Osijeku, snimana i u Kijevu, što je, smatra, potvrdilo produkcijsku i umjetničku uvjerljivost čitavog projekta. Očito je kako je televizijska serija Šutnja uspjela kao što je uspjela i Hedlova kriminalistička trilogija. “Šutnju” je režirao Dalibor Matanić, a u njoj glume ukrajinski i hrvatski glumci – Ksenija Mišina, Sandra Lončarić, Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas, Zlatko Burić i drugi.

Autor je prisutnima pričao o drugoj sezoni serije Šutnja koja upravo završava svoje prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji. Predložak za ovu seriju bila je njegova odlična Osječka trilogija koja obuhvaća romane Izborna šutnja, Ispovjedna tajna i Kijevska piletina, a koji su danas doživjeli novo izdanje u obliku knjige Šutnja, gdje je vješto isprepleo radnju kroz odnose glavnih likova, njihovih gubitaka i trauma.

O svim zanimljivostima nastanka same knjige, ali i serije prisutni na promociji mogli su čuti iz prve ruke, od autora, dok je Mato Jerkić, dugogodišnji novinar također dao osvrt na ovu sveobuhvatnu knjigu kolege novinara.

Oduševljena lica posjetitelja koji su bili na ovoj promociji potvrđuju vrhunsku kvalitetu serije zbog čega autor Drago Hedl može biti jako ponosan. Priznao je ogromno zadovoljstvo odlično snimljenom serijom te ponosno istaknuo da je seriju do sada, prema službenim podacima, pogledalo oko petsto milijuna ljudi. Nova sezona serije „Šutnja” imat će premijeru 9. studenog na HBO Max streaming platformi, kada u ponudu dolazi cijela druga sezona. Ipak, skroman kakav je, istaknuo je da mu je važnije da hrvatska filmska i televizijska produkcija postanu još više prepoznate diljem svijeta, a osobito bi mu bilo drago da se na ovaj način grad Osijek promovira kao savršena filmska lokacija.

U publici je bio i Mladen Merzel, redatelj koji trenutno radi na predstavi za koju je scenarij napisao upravo Drago Hedl.

Sve knjige osječkog pisca možete posuditi u belišćanskoj knjižnici.

Tekst: Vlasta Putar
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji  

Izvor: Predstavljeno novo izdanje knjige Šutnja Drage Hedla | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>