Side Navigation

X

Održana 2. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća

 

 NOVOSTI| 

Tjedan dana nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća grada Belišća i nepunih mjeseca dana nakon lokalnih izbora, u utorak, 8. lipnja, održana je prva radna sjednica novoizabranog belišćanskog vijeća, u kojoj je naglasak bio na rebalansu gradskog proračuna, ali i na usvajanju novih socijalno-demografskih mjera.

-Ova je sjednica bila prigoda da donesemo odluke o odborima i komisijama Gradskog vijeća koje smo dužni imenovati. Jedna od točaka bila je i prenamjena zemljišta za eventualnu izgradnje kuće, a to je jedan od načina na koji želimo mladim obiteljima pomoći i omogućiti da ostanu u našem gradu i da ovdje zasnuju svoje obitelji, rekao je predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća u novom mandatu Domagoj Varžić, dok je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić detaljnije pojasnio razloge još jednog rebalansa.

-Otprilike 8,7 milijuna kuna je povećanje planiranog proračuna. Trenutno je u gradskom proračunu zastupljen cijeli niz projekata, a razlog za ovaj rebalans je, između ostaloga, početak realizacije novog projekta izgradnje poduzetničkog inkubatora, no, kao što je vidljivo iz drugih razdjela – i uvođenje novih socijalno-demografskih mjera, uz one brojne već postojeće, rekao je gradonačelnik Burić, ističući da ovom prilikom Belišće po prvi put, a istodobno i kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, uvodi pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama.

Gradsko vijeće grada Belišća ovom je prilikom usvojilo odluku o isplati naknade od 500 kuna mjesečno roditelju njegovatelju ili njegovatelju, a prema procjenama radi se o 22 djece, dakle riječ je o stavci u proračunu od 11.000 kuna mjesečno koje će Grad izdvajati za pomoć tim obiteljima, dok se ne steknu uvjeti za moguće povećanje mjesečnog iznosa. U ovom 4. rebalansu belišćanskog proračuna je i povratak nekih manifestacija, onih koje su bile tradicionalne prije pandemije koronavirusa, kao što su „Mali grad, veliki ljetni doživljaj“ i „Belišćanska zlatna jesen“, no i dalje je prioritet svih prioriteta gospodarstvo, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Povećanje od 8,7 milijuna kuna, sa 154.495.119 na 163.224.712 kuna, ipak se najvećim dijelom odnosi na realizaciju projekta „Novi Polet – izgradnja proizvodnog poduzetničkog inkubatora“.

-Vrijednost ovog EU projekta je 6,3 milijun kuna, a mi za vrijednost građevinskih radova i opremanja koje je projektom planirano od 5,9 milijuna kuna podižemo kredit, rekao je Burić, dodatno pojasnivši da će se, nakon što sjednu EU sredstva, bez naknade iznos glavnice vratiti banci.

Među novim informacijama s Gradskog vijeća grada Belišća je i najava suradnje s osječkim FERIT-om.

-To me iznimno raduje. Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija ima izniman ugled ne samo na našem Sveučilištu, nego i znatno šire. Drago mi je da su prepoznali Belišće kao industrijsku sredinu i poželjan grad za uspostavu suradnje i mjesto poticaja mladih ljudi, između ostalog i kroz naš prvi Poduzetnički inkubator pa i ovaj novi kojeg ćemo uskoro imati, zadovoljno je rekao gradonačelnik Burić.

Prema međusobnom ugovoru, Grad Belišće daje na korištenje, bez naknade, prostor radionice 2 u Poduzetničkom inkubatoru Polet, a FERIT će ondje razvijati industrijski znanstveno-istraživački laboratorij za istraživanja na području električnih pogona vozila i propulzije vozila. Također, FERIT će u Poletu obavljati i znanstvena istraživanja iz područja električnih pogona, industrijske automatizacije prema implementaciji  Industrije 4.0 koja uključuje i širi spektar aktivnosti poput komunikacije, programiranja, računarstva, robotike te automotiv inženjerstva. U FERIT-ovom pozivu na suradnju navodi se, između ostaloga, sljedeće: „Prostor unutar Vašeg proizvodnog poduzetničkog inkubatora Polet 1 vidimo kao jedinstvenu priliku da znanstvena istraživanja približimo industrijskoj praksi, koja je prisutna u Belišću kroz brojne proizvodne firme i ima značajnu tendenciju rasta. Naši dosadašnji projekti s industrijom i područja električnih pogona plovila i automotiva, mogli bi pomoći razvoju tog tipa industrije. Položaj grada Belišća uz plovni dio rijeke Drave, blizina Republike Mađarske kao mogućeg EU partnera, blizina prometnog koridora, sve zajedno osigurava dobru podlogu za mogući razvoj OIE i smart city transporta korištenjem naprednih tehnologija vozila.“

-Za sada možda izgleda futuristički, ali hrabrosti da se krene u ostvarenje vlastitih snova i vizija, nema niti napretka. Tako je bilo u cijeloj ljudskoj povijesti, tako je i sada i vjerojatno će biti i ubuduće, zaključuje gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Izvor: Održana 2. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>