Side Navigation

X

Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

 

 NOVOSTI|

Kao i svake godine otkako je Hrvatski sabor na prijedlog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ustanovio Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva i odredio da se obilježava na datum koji je u kolofonu našega prvotiska Misala po zakonu Rimskoga dvora označen kao dan završetka njegova tiskanja, odnosno 22. veljače 1483., franjevci trećoredci glagoljaši pridružuju se obilježavanju ovoga spomendana organiziranjem prigodnih programa i predavanja uvaženih stručnjaka.

Ove godine prigodni program organiziraju Samostan sv. Josipa Radnika u Belišću i Grad Belišće. Belišće je, naime, najistočnija točka djelovanja naše Provincije na hrvatskome prostoru, ali ujedno je i grad u čijem je prigradskom naselju Gatu rođen naš veliki slavist i kroatist Josip Hamm.

S obzirom na to da ove godine Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježavamo u Belišću, željeli bismo široj javnosti predstaviti uglavnom nepoznate podatke o glagoljaštvu i glagoljanju na slavonskom (i srijemskom) prostoru.

Prigodno predavanje pod naslovom Odavno smo glagoljaši stari: crtice o slavonskoj glagolitici održat će prof. dr. sc. Milica Lukić s Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i dijalektologiju pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Predavanje će se održati u Belišću u Palači Gutmann (Trg Ante Starčevića 1) u četvrtak 22. veljače s početkom u 19 sati.

Dobro nam došli!

Izvor: Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>