Side Navigation

X

Noć knjige u belišćanskoj knjižnici

 

 NOVOSTI|

Iz Gradske knjižnice i čitaonice Belišće pozivaju sve ljubitelje knjige i kulturnih događanja da svoj petak poslijepodne provedu u knjižnici na popularnoj Noći knjige koja će ove godine trajati od 15 do 20 sati. Ovogodišnja Noć knjige ima za temu umjetnu inteligenciju te se obilježava 21. travnja 2023. godine u belišćanskoj knjižnici.

Tako će u Knjižnici Belišće program, u petak, 21. travnja, obuhvatiti:

16 sati – Radionica za djecu osnovnoškolske dobi

Umjetna inteligencija i prepoznavanje lica
Voditelji: Zajednica tehničke kulture Valpovo Belišće, Marijan Antolović i Dragan Francuz

17 sati – Izložba knjiga iz fonda belišćanske knjižnice na temu umjetna inteligencija

Posjetitelji Knjižnice moći će pogledati i izabrati knjige do 12. svibnja 2023. godine

18 sati – Proglašenje najčitatelja za 2022. godinu

19 sati – Izložba Bel-Art – Sanjaju li roboti električne knjige?

Izložba slika autora likovne udruge Bel-Art iz Belišća, tema umjetna inteligencija – izložba će trajati do 12. svibnja 2023. godine.

Napomenimo, pred nama je dvanaesta Noć knjige, koju se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bi se zajedničkim snagama, skrenula pozornost na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.

Radno vrijeme Noći knjige 2023. – petak od 8 do 11:30 te u popodnevnim satima, tijekom trajanja programa Noći knjige od 15 do 20 sati. Diljem Hrvatske organiziraju se događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, svugdje gdje je knjiga rado viđeni gost.

Tema ovogodišnje Noći knjige je umjetna inteligencija.

Premda je stigla iz računalne znanosti, umjetna inteligencija ubrzano prerasta u društveni fenomen. Najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja, uz čije će odgovore, čini se, biti vezana i sudbina čovječanstva.

Dok razvijamo umjetnu inteligenciju i intenzivno je „hranimo“ ljudskošću, javlja se strepnja pred pitanjem što ćemo (ili koga) točno stvoriti te hoćemo li, kao civilizacija, nešto izgubiti. Moguće odgovore na ta pitanja već desetljećima nudi književnost, i to u žanru znanstvene fantastike, osobito distopije.

Bez obzira na vrstu i karakter događanja, cilj nam je da kroz zajedništvo dijelimo radost čitanja i pisanja.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: https://nocknjige.hr/tekstx.php?k=43&id=71

Izvor: Noć knjige u belišćanskoj knjižnici | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>