Side Navigation

X

Jelena Pervan opet u Belišću

 

 NOVOSTI|

Jelena Pervan, dječja spisateljica, poznata po svojim kreativnim programima za djecu gostovala je u srijedu, 22. svibnja 2024. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišću te predstavila seriju slikovnica o Mrljeku i Prljeku.

Mrljek i Prljek su zločesti bakterijski dvojac koji obožava sve što je mrljavo, prljavo, bljakasto i smrdljivo. No, oni su i pomalo zbunjeni, nestašni i nespretni te često upadaju u nevolje zbog svoje neobične sklonosti.

Na predstavljanju su sudjelovala i djeca mješovitih skupina Dječjeg vrtića “Maslačak” iz Belišća „Bombončići“ i “Zvjezdice“ sa svojim voditeljicama. Iako djeca već znaju tko su Mrljek i Prljek, danas su zajedno sa spisateljicom ušli u priču. Riječ je o serijalu slikovnica koje govore o higijeni i koje na zabavan način djeci pokušavaju približiti neke zdrave navike, tako da je bilo baš veselo.

Jelena od rane mladosti objavljuje tekstove namijenjene djeci te prevodi slikovnice i knjige za djecu s engleskog jezika. Vrlo brzo su među djecom postali popularni njezini Mrljek i Prljek koji su glavni likovi slikovnica o zdravlju i higijeni. Također vodi radionice, pričaonice te ju posebice inspirira rad s djecom s teškoćama u razvoju, a s kojima provodi radionice senzoričke priče. Za svoj kontinuirani rad da priče postanu bliske djeci s višestrukim teškoćama dobila je nagradu Ponos Hrvatske 2022. godine.

– Djeca jako vole priče i imamo puno prostora da im usadimo ljubav prema čitanju, a osim što su priče same po sebi prekrasne s njima uvijek možemo poslati neke važne poruke pa tako i poruke o nekoj svakodnevnoj higijeni, ali i emocijama i drugim bitnim stvarima. Tako da knjige pomažu i to vidim svaki dan zato čitajte djeci, barem 15 minuta dnevno – poručila je Jelena.

Osim Mrljeka i Prljeka, ova autorica izdala je još nekolicinu priča i slikovnica poput Pjegava Iva, Brbljava Iva, Hrkalo, Hrkalo i Kamilica, Hrkalo i Drijemalo, Doktor Crveni Nos i Čarapica Pričalica. Po nekim pričama napravljene su predstave i radio igre, a slikovnica Doktor Crveni Nos dobila je Pohvalu nagrade Grigor Vitez 2022. godine. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Više o Jeleni i njezinim slikovnicama možete pročitati na njezinoj web stranici pod nazivom Kuća od priča.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Goran Dojkić

Izvor: Jelena Pervan opet u Belišću | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>