Side Navigation

X

29. vojno hodočašće u marijanskom svetištu Lourdes

 

 NOVOSTI IZ ŽIVOTA UDRUGA|

Dana 9. svibnja 2023. godine, svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u Sigetu započelo je 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj.
Hodočašće je trajalo do 16. svibnja i dijelom je međunarodnoga vojnog hodočašća na kojem je  sudjelovanje preko dvanaest tisuća hodočasnika iz tridesetak država svijeta, od toga njih oko osamsto iz Republike Hrvatske.

Geslo ovogodišnjeg hodočašća bilo je „Želim da ovdje izgrade kapelicu“, riječi koje je Majka Božja uputila Bernadette Soubirous pri sedmom ukazanju u špilji.

U tom duhu, u svojoj homiliji vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan naglasio je kako je smisao i cilj hodočašća hod u vjeri te pozvao na molitvu za sve potrebite i za mir u svijetu.

Na misi su, uz okupljene hodočasnike, vojne i policijske kapelane i članove službi za suradnju s Vojnim ordinarijatom sudjelovali i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadni general Perica Turalija, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Liturgijsko pjevanje predvodile su Policijska klapa „Sveti Mihovil“ i klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Ovo hodočašće već tradicionalno od 1993. godine organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a na njemu sudjeluju hodočasnici iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz njih, put hodočašća krenuli su i polaznici Policijske akademije te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice te pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi, sveukupno oko osamsto hodočasnika.

Hodočašće je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, dok je zamjenik zapovjednika za MUP pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije Stjepan Milković.

Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera u lurdsko svetište organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, kada je nekolicina vojnih kapelana okupila vojnike razdijeljenih i zaraćenih strana te s njima hodočastila u Lourdes kao znak pomirbe i uspostavljanja trajnog mira. Godine 1958. vojno hodočašće poprimilo je međunarodni karakter, a hrvatska vojska i policija sudjeluju na hodočašću od stvaranja suverene Republike Hrvatske.

Od lipnja 1999. Republika Hrvatska je među 17 država članica Međunarodnog odbora za organizaciju hodočašća te svojim sudjelovanjem u organizaciji i provedbi doprinosi njegovom međunarodnom karakteru.

Pavo Milekić

Izvor: 29. vojno hodočašće u marijanskom svetištu Lourdes | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>