Side Navigation

X

Započelo Modelarstvo 2022./2023.

 

 NOVOSTI|

Radionice modelarstva organizira ZTK Valpovo-Belišće. Sudjeluju učenici iz CTK-a Valpovo-Belišće, OŠ Valpovo, OŠ Belišće, OŠ Veliškovci, SOS Dječjem selu Ladimirevci i udruga MI i Zvono. Učenike za ovu tehničku aktivnost pripremaju nastavnici tehničke kulture, a samu radionicu vode mentori iz CTK-a Valpovo-Belišće. Aktivnosti smo započeli u u OŠ M.P. Katančić Valpovo pod blok-satom tehničke kulture. Sve je organizirala nastavnica Biljana Pantoš. Prvi su bili učenici iz 7.c i 6.c (ukupno 43 učenika).

Modelarstvo u ovoj radionici je rad na Unimat strojevima i izrezivanje modela od 3 mm šperploče po isprintanom nacrtu na samoljepivom papiru. Dva učenika moraju što kvalitetnije obraditi materijal i spojiti ga u zadani model. Nakon svih održanih radionica ocjenjivačko povjerenstvo izabrati će najbolji rad koji će natjecatelje odvesti na županijski nivo natjecanja.

Zanimljiva je činjenica da na radionicama koje organizira CTK-a Valpovo-Belišće u osnovnim školama za vrijeme dva sata tehničke kulture, učenici (uglavnom) ne žele koristiti odmor između dva školska sata.

Modelarstvogradnja fizičkih reprodukcija građevina, strojeva, brodova i sl. (modeli ili makete), obično umanjenih u određenom mjerilu; također maketarstvo. U pojedinim se djelatnostima razlikuje pojam modela od pojma makete, no najčešće se ti nazivi rabe kao istoznačnice. Primjenjuju se i grade za ispitivanje estetskih, funkcionalnih, tehničkih i tehnoloških odlika nekog objekta prije no što uđe u proizvodnju (u arhitekturi, građevinarstvu, brodogradnji, strojarstvu, automobilskoj i zrakoplovnoj industriji, itd.) ili kao vrsta zabave i sporta. (razlikujemo automodelarstvo; brodomaketarstvo; raketno modelarstvo; zrakoplovno modelarstvo; željezničko modelarstvo) (Tehnička enciklopedija)

Ivana Francuz, tajnica

Izvor: Započelo Modelarstvo 2022./2023. | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>