Side Navigation

X

ZAPOČELA PODJELA ZAŠTITNIH VIZIRA

ZAPOČELA PODJELA ZAŠTITNIH VIZIRA

Objavljeno: 03. 4. 2020.

za one koji su najviše izloženi svakodnevnim kontaktima sa drugim sugrađanima (u domovima zdravlja, trgovinama, policija i sl.). Zbog njih smo u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće odlučili pokušati proizvoditi zaštitne vizire.

Prije sedam dana objavili smo vijest da ZTK VALPOVO-BELIŠĆE PRINTA ZAŠTITNE VIZIRE. Riječ je o zaštitnim prozirnim vizirima koji se stavljaju na glavu (mora se koristiti i zaštitna maska na ustima i nosu) i štite cijelo lice.

U ovaj projekt Zajednice uključila se i Srednja škola Valpovo.

U tjednu iza nas formirala se ekipa od pet ljudi koji gotovo danonoćno printaju nosače vizira. Sada radimo na četiri 3D printera, zahvaljujući gradu Valpovu koji nam je ustupio jedan printer. U Srednjoj školi Valpovo profesori Danijel Šovagović i Kupanovac Miroslav, u dogovoru sa ravnateljicom Svjetlanom Kalpić, nadziru rad printera. U Ladimirevcima kod kuće na jednom printeru radi Tomislav Kudeljnjak. U Belišću u stanu na dva printera rade Ivana i Dragan Francuz.

Pošto smo među prvima u Hrvatskoj počeli raditi zaštitu za lice uspjeli smo pravovremeno kupili filament za printanje (određenu količinu donirala je HZTK i grad Valpovo), prozirnu PET G foliju (koju smo rezali u firmi „Graver“ Belišće i izrezali na laseru u ZTK OBŽ (uz veliku pomoć Ive Grgića i Hrvoje Kerete). „Iglica“ krojačka radnja Belišće donirala je dio gume za držač na glavi.

Nakon što smo uspjeli zajedničkim snagama isprintati preko 50 vizira, dio smo spojili, a dio zapakirali u prozirne vrećice i zavarili. Kompletna „manufaktura“ ne traje dugo (spajanje i pakiranje), ali sam proces printanja traje 12 sati za 4 nosača i on je usko grlo proizvodnje.

U petak, 3. travnja 2020. godine zaštitni viziri donirani su u Dom zdravlja Valpovo, Dom zdravlja Belišće, Policijsku postaju Belišće, Stanicu za tehnički pregled vozila Belišće i Kardiologiju u Osijeku.

Narudžbe stižu, a peteročlana ekipa s četiri 3D printera nastavlja raditi 14 sati dnevno.

Za sve informacije pošaljite upit na ztk.valpovo.belisce@gmail.com  ili nazovite na 098/924-9994.

Video materijal o proizvodnji zaštitnih vizira možete vidjeti ovdje: https://www.facebook.com/CTKVB/videos/3008479275886663/

Dragan Francuz, tajnik ZTK Valpovo-Belišće

Izvor: ZAPOČELA PODJELA ZAŠTITNIH VIZIRA | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>