Side Navigation

X

Vlak odlazi na resturaciju

 

 NOVOSTI| 

Projekt Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia, akronim VICINaD, ID: HUHR/1901/2.1.2/0120

Jučer i danas (30. i 31. ožujka 2021.) svjedočimo početku provedbe najvažnije aktivnosti u projektu VICINaD, kojeg Grad Belišće provodi u partnerstvu s Gradom Barcs (Mađarska) kao vodećim partnerom i Lučkom upravom Osijek.

Naš stari vlak, simbol Slavonsko-podravske željeznice, koji je ujedno i zaštićeno kulturno dobro pod nazivom „Gutmannov parni vlak“, a kojeg mnogi žitelji našeg kraja zovu „Ćiro“ ili „Guco“, seli se, ali samo kako bi se vratio.

Naime, jučer i danas, ugovorni izvođač radova transportira dijelove kompozicije na lokaciju na kojoj će se na Gutmannovom parnom vlaku izvesti restauratorsko-konzervatorski radovi pod budnim okom stručnog nadzora i Konzervatorskog odjela Osijek. Radovi će trajati, predvidivo, do lipnja 2022. godine. Do tada će se za vlak izgraditi nova „stanica“ u Željezničkoj ulici porez „Zelenih kuća“ te će obnovljeni vagoni dobiti i nove sadržaje kojim će se promovirati industrijska baština Belišća i Barcsa, ali i turistički potencijali prekograničnog područja uključujući i rijeku Dravu.

Valja zahvaliti i tvrtki DS Smith Belišće Croatia d.o.o. u čijem krugu se vlak čuvao od 1993. godine.

Izvor: Vlak odlazi na resturaciju | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>