Side Navigation

X

Važnost mentalnog zdravlja: podrška u žalovanju

 

 NOVOSTI|

U župi sv. Josipa Radnika u Belišću prošli vikend održala su se dva iznimna predavanja koja je održala teologinja i bioetičarka izv. prof. doc. dr. Suzana Vuletić.

Profesorica Vuletić školovala se u Osijeku, Đakovu, Rimu i Washingtonu. Koautorica je knjige “Posljednji trenutci prije vječnosti“ (Vuletić, Živković) te predaje kolegije iz moralne teologije, bioetike i etike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, na studiju Sestrinstva pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku.

Prvo predavanje pod nazivom “Iskustvo neprihvatljivih traumatskih gubitaka i proces tugovanja“ održao se u petak, 28. 10. Drugo predavanje održano je u nedjelju 30. 10. pod nazivom “Patnja, bol i smrt u svjetlu Biblije i tami ljudskoga iskustva“.

Predavanja su održana u okviru projekta “Važnost mentalnog zdravlja: Podrška u žalovanju“ koji sufinancira Osječko-baranjska županija, a nositelj je udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama.

Ova dva nadopunjujuća predavanja ističu se svojom težinom i zahtjevnošću teme koja nije popularna i ugodna, ali je važan čimbenik u nošenju s kriznim situacijama uzrokovanim gubitkom voljene osobe.

Prvo predavanje istaknulo je pojam, značenje te neminovnost gubitka, obilježja i vrste tugovanja, faze i stadije u procesu tugovanja, tehnike suočavanja i izvore podrške ožalošćenima. Povezujući psihološku, socijalnu i duhovnu dimenziju svakog čovjeka koji se susreće s gubitkom voljene osobe, prof. Vuletić zaključuje: “Žalovanje ne bi trebalo postati patološko, kronično stanje bolesti, već rehabilitirajući proces prevladavanja gubitka s ciljem prilagođavanja i usklađivanja našeg stanja s novom realnošću.“

Drugo predavanje donosi razmatranja o patnji, boli i smrti kao neizbježnom ljudskom iskustvu kroz vid mnogih filozofa i teologa. Opisuje razlike suvremenog prihvaćanja smrti i umiranja od tradicionalnog. Oslanjajući se na biblijske tekstove u predavanju je istaknuto starozavjetno poimanje patnje i boli kao kaznenoga odgojnoga sredstva i kao posljedice grijeha, ali i novozavjetni pogled na muku i smrt u svjetlu Isusova primjera kao sredstvo otkupljenja i put k uzvišenom životu. Predavanje završava nizom osnažujućih i poticajnih biblijskih tekstova koji potiču rast u vjeri, daju smisao ljudskoj patnji i usmjeravaju pogled u vječnost. Jer „život je početak smrtnosti, a smrt je početak besmrtnosti.“

Na kraju svakog predavanja uslijedila su pitanja na koja je prof. Vuletić odgovarala te donosila brojne primjere iz svog iskustva rada s umirućima i ožalošćenima. Potaknula se rasprava o potrebi osnaživanja palijativne skrbi u zdravstvu, a nekoliko sudionika podijelilo je svoje iskustvo gubitka te put tugovanja.

Svrha i cilj ovih predavanja je osnaživanje svih koji prolaze kroz proces žalovanja za svojim voljenima, izražavanje zahvalnosti prema onima koji više nisu s nama te poučavanje o pružanju adekvatne podrške.

Važnost mentalnog zdravlja kroz podršku u žalovanju je područje koje zaslužuje našu pažnju i brigu, jer uspješnom prilagodbom na gubitak voljene osobe možemo očekivati i oporavak žalujućih na njihovu vlastitu dobrobit, dobrobit njihovih obitelji te dobrobit cjelokupne zajednice.

Zahvaljujemo se župniku fra Marku Neretljaku i župnom vikaru fra Mirku Miškoviću na otvorenosti i suradnji.

Izvor: Važnost mentalnog zdravlja: podrška u žalovanju | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>