Side Navigation

X

Tradicionalno obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Tradicionalno obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Objavljeno: 07. 10. 2020.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada od 1990. godine kada ga je proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda s namjerom da upozori svijet na činjenicu da su stariji ljudi počeli bivati zaboravljeni, da se o njima ne vodi dovoljna briga i da nažalost postaju teret u društvu te da je takav odnos prema trećoj životnoj dobi nedopustiv i da se mora mijenjati. Ovaj poseban dan već četrnaestu godinu za redom obilježila je i Matica umirovljenika grada Belišća pod pokroviteljstvom Grada Belišća. Druženje umirovljenika uz ručak i glazbu je, uz socijalnu distancu, održano u prostorijama Matice.
Druženju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, koja je na samom početku u svoje ime, u ime Grada Belišća i gradonačelnika Dinka Burića, svim starijim osobama čestitala njihov dan, napominjući da prema njima trebamo imati puno poštovanja i razumijevanja jer ćemo svi jednog dana biti u njihovim godinama i s njihovim problemima i također će nam trebati pomoć. Naglasila je da je ponosna na suradnju koju ostvaruju Grad Belišće i Matica umirovljenika grada Belišća, spomenvši da se uskoro potpisuju tri nova projekta koja će starijim osobama na području našega grada omogućiti da se nitko u trećoj dobi, koja često može biti marginalizirana, ne osjeća zapostavljen, usamljen i isključen i da mu se pruže adekvatna podrška i pomoć.
Predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić, povodom ovog dana izrazila je zahvalnost na izuzetno dobroj suradnji s lokalnom zajednicom koja vodi brigu o svojim starijim sugrađanima. Životna granica znatno se pomaknula te se starijim osobama sada smatraju osobe nakon 68. godine života s tendencijom porasta granice starosti. Na Ministarskoj konferenciji o starenju održanoj u Beču od 19. do 20. rujna 2012. godine prihvaćena je Ministarska deklaracija o starenju, kojom države članice Gospodarskih komora UN-a za Europu (UNECE) potvrđuju provedbu Strategijskog međunarodnog plana aktivnosti programa zdravog aktivnog starenja s posebnim osvrtom na promicanje kvalitete života starijih osoba, na neovisnost, učinkovitu skrb za starije, dostupnost primjerene zdravstvene i socijalne skrbi, gerontološku i gerijatrijsku zaštitu, siguran okoliš, obiteljsku podršku i potporu zajednice i važnih institucija samopomoći. Predsjednica Matice umirovljenika grada Belišća Marija Ilić je još jednom naglasila da starije osobe na našem području uživaju znatno poštovanje od Grada Belišća. Matica umirovljenika brigu o svojim starijim sugrađanima vodi kroz čitavu godinu, a ne samo na Međunarodni dan starijih osoba. To potkrepljuje činjenicom da se Matica javlja na EU projekte koji se uspješno ostvaruju i s njima se povećava kvaliteta života stanovnika treće životne dobi te se radi na svim segmentima za poboljšanje života starijih osoba na našem području, zaključila je Marija Ilić.

no images were found


no images were found

Tekst: Kristil Kifer, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>