Side Navigation

X

TIBORJANCI SLAVE MATEJEVO

no images were found

TIBORJANCI SLAVE MATEJEVO

Objavljeno: 21. 9. 2020.

Uoči kalendarskog početka jeseni, poseban je dan u Tiborjancima, jednom od prigradskih naselja grada Belišća u kojem je danas, 21. rujna, kirvaj. Matejevo, spomendan ovog sveca, Tiborjančani će, osim u krugu obitelji i prijatelja, proslaviti i svetim misama u filijalnoj crkvi Svetog Mateja su u 8 i 11 sati. Josipa Blažević, povjerenica za razvoj prigradskog naselja Tiborjanci, svojim je sumještanima uputila čestitku, a svim gostima poželjela dobrodošlicu u mjesto.

Za Tiborjance kažu da je vrlo staro podravsko naselje, a povijesni dokumenti ih spominju potkraj 15. stoljeća, iako se smatra da su daleko stariji. Početkom 20. stoljeća počinju prvi ozbiljniji pomaci u razvoju sela. Početkom 18. te sredinom 20. stoljeća u Tiborjance su počeli dolaziti doseljenici iz Hrvatskog zagorja i Bosne. Filijalna crkva svetog Mateja apostola i evanđelista sagrađena je 1941. godine. Od utemeljenja do danas, pripada rimokatoličkoj župi Veliškovci. Crkveni god slavi se na spomendan svetog Mateja, 21. rujna.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Foto: Tin Lacković

Izvor: TIBORJANCI SLAVE MATEJEVO | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>