Side Navigation

X

Svjetski dan darivatelja krvi

 

 NOVOSTI|

Svjetski dan darivatelja krvi svake godine obilježava se 14. lipnja kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote.

Potreba za krvlju je u cijelom svijetu jedinstvena, ali pristup krvi svakom kome treba nije. Nestašice krvi posebno su izražene u zemljama u razvoju. Dugogodišnji trud i dobra praksa u edukaciji i animaciji rezultirala je kontinuiranom, učestalom primanju krvi od strane dobrovoljnih darivatelja.

Kao i u mnogim  zemljama tako i u Republici Hrvatskoj organizacija, prikupljanje i raspodjela krvi povjerena je službi za transfuzijsku medicinu i Crvenom križu koji u zajedničkoj suradnji ostvaruju prikupljanje potrebnih doza krvi za potrebe zdravstva.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Ovogodišnji slogan glasi „Darivanje krvi je čin solidarnosti. Daruj krv i spasi život“.

Poruka želi istaknuti uloge koje darivatelji imaju kroz dobrovoljno darivanje krvi koje spašava život i jača solidarnost unutar zajednice.

Darivatelji krvi su nacionalno i strateško bogatstvo svake zemlje.

Dragi darivatelji krvi, ovim Vam putem zahvaljujemo na iskazanoj ljubavi i humanosti, kao i na svemu što činite kako bi se izgradila i podigla svijest ljudi o kulturi kontinuiranog davanja krvi kao građanskoj dužnosti. Cijenimo vašu plemenitost i od srca vam čestitamo

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI!

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo

Izvor: Svjetski dan darivatelja krvi | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>