Side Navigation

X

Stručni novinarski skup “Mediji u lokalnoj zajednici”

 

 NOVOSTI|

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Belišća, u petak, 22. travnja, u Kazališnoj kavani održan je stručni skup pod nazivom “Mediji u lokalnoj zajednici”, koji je organizirao Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Belišću, a na kojem su sudjelovali predsjednik i dopredsjednik HND-a Hrvoje Zovko i Goran Gazdek, član Izvršnog odbora krovne novinarske organizacije Željko Draženović, predstavnici Sindikata novinara Hrvatske te novinarke i novinari iz nekoliko slavonskih županija. O medijima u našem gradu, govorio je predsjednik belišćanskog ogranka HND-a Mato Jerkić, podsjetivši da se novinarstvo u Belišću počelo razvijati početkom pedesetih godina prošlog stoljeća.

-Dakle, ta tradicija traje  više od 70 godina, a posebno je bila snažna od 1967. kada je započeo izlaziti list Belišće, glasilo Kombinata Belišće, ondašnjeg vodećeg i najvećeg  radnog i proizvodnog sustava na ovom i širem području regije i države. Izlazio je kao mjesečnik, dvotjednik i tjednik sve do početka 90-tih. Sigurno je i ta duga i poštovanja vrijedna tradicija, pridonijela pokretanju našeg današnjeg Belišćanskog lista. Medijski život našeg Belišćanka započeo je dvadesetak dana nakon početka rada Gradskog radija Belišće, a oba medija predstavljaju iznimno vrijedna i važna gradska obilježja, koja izravno doprinose komunikaciji, informiranju, obavještavanju i povezivanju svih dijelova i sustava naše zajednice, pojasnio je Jerkić.

-Sve zabilježeno, zapisano i dokumentirano vrijedno je i sada i danas, protokom vremena dobiva na važnosti i vrijednosti, a mi idemo dalje. Jer nakon svakog  broja započinje pripremanja novog,  a od danas, započinje naših idućih 7 godina! I dalje ćemo se ustrajno, temeljito i čvrsto držati onog poznatog, priznatog, provjerenog i potvrđenog pravila – scripta manent. Da, stvarno ostaje. Uvijek je i ostajalo, ustvrdio je Mato Jerkić, predsjednik Ogranka HND-a Belišće i glavni urednik Belišćanskog lista.

Značaj lokalnih medija, ali i najčešće probleme s kojima se novinari susreću, istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, rekavši da je teže biti novinar ili novinarka u lokalnoj zajednici, nego u Zagrebu.

-Lokalno novinarstvo je izvorišna osnova  naše novinarske profesije. Sjetimo se samo ’91. godine i jednog Siniše Glavaševića koji je bio lokalni novinar, a koji je na kraju prenosio priču u cijeli svijet. Imamo čitav niz sjajnih novinarki i novinara iz ovog dijela Hrvatske. Fokus djelovanja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske je itekako usmjeren prema lokalnim medijima i lokalnom novinarstvu. Problemi su pritisci ili ponašanje pojedinih lokalnih šerifa, njihov netransparentan odnos prema medijima i njihovu financiranju, prijetnje tužbama i slično, rekao je Zovko, dodajući kako je teže nositi se s tim problemima u maloj sredini, gdje se takva osoba susreće svakodnevno.

-Želimo otvoriti seriju razgovora o svim tim problemima. Želimo vratiti novinarstvo lokalnim medijima, dati im na važnosti, naše kolegice i kolege ne smiju se osjećati  zapostavljeni te stoga pozivam sve, bez obzira jesu li naši članovi, da nam se jave ukoliko imaju bilo kakav problem – bit ćemo im na raspolaganju i pomoći ćemo im koliko god je u našoj moći, zaključio je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Čelnike Hrvatskog novinarskog društva i predstavnike belišćanskog Ogranka, uoči stručnog skupa primio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Nije to bio prvi prijem u belišćanskoj Gradskoj upravi, a gradonačelnik je i ovom prilikom dao potporu lokalnim medijima, poručivši da su on i njegovi suradnici uvijek na raspolaganju, kako bi građani pravovremeno dobili sve informacije koje ih zanimaju. Na samom stručnom skupu sudjelovala je njegova zamjenica Ljerka Vučković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić te voditeljica Odsjeka za protokol i odnose s javnošću Ana Pavlović Martinović. To je samo jedan od pokazatelja da novinari u Belišću, imaju potporu lokalne zajednice odnosno gradske vlasti.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Izvor: Stručni novinarski skup “Mediji u lokalnoj zajednici” | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>