Side Navigation

X

ŠEGRTSKI RAZGOVORI – DR. SC. DINKO ŽUPAN, 2. DIO

ŠEGRTSKI RAZGOVORI – DR. SC. DINKO ŽUPAN, 2. DIO

Objavljeno: 11. 11. 2019.

Šegrtski su razgovori novi projekt Muzeja “Belišće”. Razgovore vodimo sa stručnjacima i ljudima koji mogu puno toga reći o povijesti, kulturi i gospodarstvu Slavonije, Srijema i Baranje.

U drugom dijelu razgovora s doktorom Dinkom Županom progovorili smo o razvoju školstva na prostoru Belišća i okolice, odnosno slavonske Podravine.

Tijekom pola sata razgovora dotakli smo se mnogih tema među kojima možemo istaknuti gradnju i izgled školskih zgrada, prelazak prirodnog u kulturni kapital, polaznost škola u središtima i selima, usporedbu učiteljica i učitelja i smrtnost djece i zdravstvenu kulturu tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.

Za početak je važno napomenuti da su škole bile središta iz kojih je proizlazila razina zdravstvene i higijenske kulture, polazišna točka novih poljoprivrednih kultura uz odgojno-obrazovnu djelatnost. Možemo ići toliko daleko i reći da su školske zgrade bile otoci u moru nepismenosti krajem 19. i početkom 20. stoljeća slavonske Podravine. Tijekom prvih desetljeća razvoja školstva javljali su se i problemi tehničke prirode kao što je različiti odnos prema učiteljicama i učiteljima (plaća), niska polaznost djece u selima. Uzimajući u obzir poglede različitih struka s kraja 19. i početka 20. stoljeća bila je uobičajena pojava odvojenih dječačkih i djevojačkih škola ili razreda u sredinama gdje je to bilo moguće.

Zahvaljujući i prirodnom kapitalu (šumama) nicale su nove školske zgrade kao „gljive poslije kiše“ diljem slavonske Podravine (Veliškovci, Belišće, Bocanjevci, Vinogradci…). U nekim selima ne smijemo izostaviti niti sve veću svijest kod lokalnog stanovništva za ulaganjem u školstvo, odnosno za gradnjom novih školskih zgrada.

Dinko Župan je viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest – Podružnica Slavonije, Srijema i Baranje. Proučava povijest školstva i kulturnu povijest 19. stoljeća.

Tekst: Mihael Sučić

Izvor: ŠEGRTSKI RAZGOVORI – DR. SC. DINKO ŽUPAN, 2. DIO | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>