Side Navigation

X

SAVJET MLADIH GRADA BELIŠĆA NA 4. NACIONALNOJ KONFERENCIJI SAVJETA MLADIH

SAVJET MLADIH GRADA BELIŠĆA NA 4. NACIONALNOJ KONFERENCIJI SAVJETA MLADIH

Objavljeno: 27. 9. 2019.

Proteklog vikenda održana je 4. Nacionalna konferencija savjeta mladih u organizaciji Udruge gradova, ovog puta u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom i Savjetom mladih Grada Slavonskog Broda na kojoj su sudjelovali predstavnici Savjeta mladih grada Belišća Eleonora Balog, Damir Horvat i Igor Paloh.

Konferencija je najdugovječniji događaj koji okuplja gradske, općinske i županijske savjeta mladih u Hrvatskoj te je i ove godine okupila 100-njak sudionika.

Tijekom Konferencije održana je panel rasprava na temu “Sudjelovanje savjeta mladih u procesima donošenja odluka” u kojoj su sudjelovali Tea Tomas, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda, Iva Sedlić, predstavnica Europskog doma Slavonski Brod, Ante Galić, pročelnik tajništva grada u Šibeniku te Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije. Tijekom panel rasprave još su jednom istaknutu izazovi da savjeti mladih ostanu unutar djelokruga propisanog Zakonom o savjetima mladih te njihove suradnje s donositeljima odluka i uključivanja u procese donošenja odluka u pravom smislu te riječi.

Uz to, predstavljeni su primjeri dobrih praksi savjeta mladih iz Slavonskog Broda, Zagrebačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije koji su predstavljali svoje aktivnosti izrade strateških dokumenata za mlade, davanja amandmana na proračun, povezivanja lokalnih savjeta mladih, imenovanje mladog gradonačelnika, izrade sustava kreditiranja studenata, sudjelovanja u projektnim aktivnostima  i povezivanja lokalnih udruga mladih i za mlade.

Sudionicima su predstavljeni i modeli većeg uključivanja mladih koje je izradila radna skupina Udruge gradova, a koji će biti dodatno predstavljeni do kraja godine.

U završnom dijelu, sudionici su kroz terenski grupni rad imali prilike upoznati se s aktivnostima prikupljanja mišljenja i prijedloga mladih osoba te razraditi prikupljene prijedloge od prvog koraka do dostizanja konačnog cilja.

Kao zaključak, ponovno je istaknuta potreba izmjena trenutnog Zakona o savjetima mladih. Udruga gradova u nekoliko je navrata naglašavala tu potrebu, a tijekom Nacionalne konferencije u Samoboru kreirani su i konkretni prijedlozi.

Igor Paloh, predsjednik Savjeta mladih grada Belišća

Izvor: SAVJET MLADIH GRADA BELIŠĆA NA 4. NACIONALNOJ KONFERENCIJI SAVJETA MLADIH | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>