Side Navigation

X

Potpisani ugovori s mađarskim investitorom uz posjet i potporu veleposlanika

 

 NOVOSTI| 

Na obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, kada je našu domovinu 15. siječnja 1992. godine priznalo 12 država tadašnje Europske zajednice, u belišćanskoj gradskoj vijećnici potvrđena je višestoljetna dobra suradnja između Hrvatske i Mađarske. Naime, potpisani su ugovori o kupoprodaji i osnivanju prava građenja za tri nekretnine u gospodarskoj zoni “Kod pruge” između tvrtke Royroyal D i Grada Belišća.

Uzvanike, među kojima je bio direktor tvrtke Royroyal D Laszlo Lang sa suradnicima, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Csaba Demcsak i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, dočekali su zamjenici gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković i Domagoj Varžić.

Mađarski investitor odlučio je u Belišću izgraditi pogon za otkup i preradu meda i proizvodnju proizvoda od meda, za što će u početnoj fazi uložiti 1.3 milijuna eura. Tvornica bi s radom trebala početi 2022. godine, u toj fazi je plan od hrvatskih pčelara otkupljivati između 500 i 1.000 tona meda godišnje te zaposliti 10 do 12 radnika, no u narednih nekoliko godina, uz povećanje otkupa meda na 3.000 tone godišnje, plan je zaposliti i 100 radnika.

Još jednog investitora, u Belišće je zasigurno privukla industrijska tradicija, koja ovdje postoji od samog nastanka naselja 1884. godine, no ne treba zanemariti niti sve ono što Grad Belišće danas pruža kroz različite gospodarske mjere.

-Prije svega, nastojimo biti partneri, pomoći im ukloniti razne administrativne barijere, tu su potpore za novozaposlene, oslobađanje od dijela komunalnog doprinosa itd. , ponosno je istaknula zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Podsjetimo samo kako je početkom prosinca prošle godine završeno uređenje komunalne infrastrukture na pet hektara zemljišta, čime je Belišće potencijalnim investitorima osiguralo pet parcela u gospodarskoj zoni “Kod pruge”, u koju je, zajedno s EU sredstvima, do sada uloženo 7,1 milijun kuna.

Hrvatsku i Mađarsku vežu povijesno dobri odnosi, od recentnijih se sjećamo pomoći koju nam je Mađarska pružila tijekom Domovinskog rata, “najsvježija” je pomoć nakon potresa koji su zadesili Sisačko-moslavačku županiju, što su naglasili visoki uzvanici iz diplomatskih krugova, uz želju da suradnja Grada Belišća i tvrtke Royroyal D bude poticaj i drugim poduzetnicima za ulaganja u naše područje.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Foto: Tin Lacković

Izvor: Potpisani ugovori s mađarskim investitorom uz posjet i potporu veleposlanika | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>