Side Navigation

X

Otvorenjem izložbe “Slavonski tragovi Gutmannovih” započela “Belišćanska zlatna jesen”

 

 NOVOSTI|

U petak, 9. rujna 2022. godine, otvorenjem izložbe fotografija “Slavonski tragovi Gutmannovih“ započela je ovogodišnja tradicionalna kulturno-turistička manifestacija “Belišćanska zlatna jesen“.

Izložbu je prigodnim riječima službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković izrazivši svoje zadovoljstvo održavanjem ove tradicionalne manifestacije i otvorenjem izložbe koja prati industrijsku povijest i razvoj Belišća. Zahvalila je svim posjetiteljima i gostima iz prijateljskih gradova i općina iz Hrvatske i susjednih zemalja na dolasku na belišćansku manifestaciju.

Radove je prigodnim riječima predstavila ravnateljica Muzeja Belišće Nada Milas-Bosanac. Ni kiša nije smetala okupljenima da poslušaju kratka predavanja dvaju vrsnih poznavatelja belišćanske povijesti i industrijskog razvoja tvrtke S.H.Gutmann. Milan Salajić u svome izlaganju govorio je o mnogobrojnim djelatnostima koje je tvrtka razvijala na području Slavonije u prvoj polovici 20. stoljeća dok je Dragan Milec sve prisutne posjetitelje izložbe upoznao sa životom plemićke obitelji Gutmann i njihovom vrijednom ostavštinom koju su ostavili na području Slavonije. O izloženim fotografijama govorio je i njihov autor Zaim Saljiji.

Izložbom fotografija prikazali su se ostaci industrijske baštine i kako danas izgledaju mjesta na području Slavonije na kojima je tvrtka S.H.Gutmann obavljala različite djelatnosti.

Uz zamjenicu gradonačelnika Ljerku Vučković i ostale suradnike, izložbi su prisustvovali i predstavnici prijateljskih gradova i općina Mojkovca iz Crne Gore, Radoviša iz Makedonije, Biograda na Moru, Benkovca, Svetog Ivana Zeline, Paga i Vionice.

Izložba je otvorena uz glazbenu izvedbu članica ŽVS-a „Bocanjevčanke“.

Foto: Tin Lacković

Izvor: Otvorenjem izložbe “Slavonski tragovi Gutmannovih” započela “Belišćanska zlatna jesen” | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>