Side Navigation

X

OTKRIVENA SPOMEN BISTA DARKA STRUGAČEVCA IZ BOCANJEVACA

Slika

  U utorak, dana 25. Iipnja 2019. godine, na Dan Državnosti Republike Hrvatske, u nazočnosti predstavnika lokalne i područne samouprave, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vjerskog, javnog i kulturnog života grada Belišća i Valpovštine te brojnih mještana Bocanjevaca, otkrivena je i blagoslovljena spomen bista Darka Strugačevca.

Bista je postavljena u dvorištu O.š. Bocanjevci na inicijativu udruge HVIDR-a Belišće u spomen na poginulog hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Darka Strugačevca iz Bocanjevaca koju je uz blagoslov i molitvu fra. Daria Micana, otkrila majka poginulog Darka, gđa. Marija Strugačevac u nazočnosti obitelji.

Uvodnu riječ pozdrava i dobrodošlice okupljenima te riječi zahvale zaslužnima za izgradnju spomen bist održao je Pavo Milekić, predsjednik HVIDR-e Belišće kojom prilikom je istaknuo:

„ Domovinski rat je temelj hrvatske države. Poginuli branitelji su onaj temeljni kamen bez kojega ne bi bilo hrvatske države i čijom krvlju je natopljena hrvatska zemlja, što nikada ne smijemo zaboraviti. Oni nisu samo dio slavne hrvatske povijesti, nego su živa baština, vrijednost na kojoj se gradi suvremena Republika Hrvatska. Naši poginuli u Domovinskom ratu su naši heroji. Stoga ih nikada ne smijemo zaboraviti i moramo ih se s ponosom sjećati. Okupili smo se danas ovdje ispred Osnovne škole u Bocanjevcima, na Dan Državnosti Republike Hrvatske, kako bismo odali počast svom suborcu, hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata, Darku Strugačevcu, koji je braneći svoju domovinu i svoj dom položio svoj život na oltar Domovine Hrvatske u vojno redarstvenoj akciji „Baranja“ dana 3. travnja 1992. godine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, Darko je u Hrvatsku vojsku, postrojbu 107. Brigade Valpovo pristupio dana 20. studenog 1991. godine u kojoj je sudjelovao u oslobađanju Paulin Dvora i Vojno, redarstvenoj akciji „Baranja“. Darko je poginuo dana 03. travnja 1992. godine kao pripadnik 107. Brigade Hrvatske vojske u vojno, redarstvenoj akciji “Baranja” tako što je napuštenim sanitetskim vozilom pod jakom topničkom i pješačkom vatrom,tz JNA i srbo-četničkih snaga, krenuo u spašavanje svoja dva teško ranjena suborca, koja su ranjena ostala duboko u neprijateljskom teritoriju. Dolaskom do svojih teško ranjenih suboraca sanitetskim vozilom, ne obazirući se na paljbu JNA i srbo-četnika, pri okretanju s vozilom naišao je na protutenkovsku minu, kojom prilikom je tragično poginuo.

Posmrtni ostaci Darka Strugačevca i njegovih suboraca razmIjenjeni su tek dana 22. ožujka 1994. godine u Bilju a sahranjen je 06. travnja1994. godine na mjesnom groblju u Bocanjevcima.  „Pao je junak, jedan od brojnih koji su pali da bismo mi danas živjeli. I velik je to pad. Zar tuga u našim očima, o tome rječito ne govori. I ide narod, ide njegovo veličanstvo hrvatski narod prema svom zemaljskom cilju, sigurno ide zahvaljujući onima koji poput hrastova padaju, zahvaljujući onima koji poput Darka dadoše živote svoje. Zato vas molim samo jedno. Kad vas sutra vaš sin ili unuk upita “što je to bilo 90-tih i kako smo došli do ovoga što danas imamo”, recite im: “Sine, to su ljudi od Boga poslani, vodili su narod svoj prema budućnosti, prema sreći”. A kad budete nabrajali imena onih koji su narod doveli do cilja, nemojte, molim vas, zaboraviti ime hrvatskog viteza i junaka Domovinskog rata, DARKA STRUGAČEVCA“. Neka nam živi jedina i vječna, najdraža nam Hrvatska !

Nazočnima su se potom obratili: Ravnatelj Osnovne škole Matija Petar Katančić Valpovo g. Dalibor Košutić i izaslanik  Župana Osječko-baranjske županije g. Antun Blažević koji su u svom obraćanju nazočnima podsjetili na važnost ovakvih događaja u sjećanju na Domovinski rat i istaknuli kako se žrtva hrvatskih branitelja i Domovinski rat mora iznimno cijeniti i poštovati te da ovakvi događaji svima daju još veću snagu da se istina o Domovinskom ratu i žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaborave.

Svečanost su prigodnim programom uveličali: ženska pjevačka skupina „Bocanjevčanke“ iz Bocanjevaca, pjevački Zbor Matice umirovljenika Belišće i solistica Nora Pastulović iz Belišća.

Nakon svečanosti otkrivanja biste u mjesnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova održana je misa Zadušnica koju je predvodio fra. Dario Mican.

 

Slika

 

Slika

 

Slika

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>