Side Navigation

X

ODRŽANO NATJECANJE U SKLOPU PROJEKTA “JASNO I ČISTO”: 36 UČENIKA PETIH RAZREDA NA PRAKTIČAN NAČIN UČILO O GOSPODARENJU OTPADOM

ODRŽANO NATJECANJE U SKLOPU PROJEKTA “JASNO I ČISTO”: 36 UČENIKA PETIH RAZREDA NA PRAKTIČAN NAČIN UČILO O GOSPODARENJU OTPADOM

Objavljeno: 23. 5. 2019.

Osnovna škola Ivana Kukuljevića u Belišću jučer je bila ispunjena pozitivnim natjecateljskim duhom tijekom održanog školskog natjecanja na temu održivog gospodarenja otpadom, u okviru projekta „Jasno i čisto“ koji provode Grad Belišće i Općina Marijanci. U natjecanju su sudjelovali učenici 5.b i 5.c razreda, ukupno 36 učenika koji su kroz pet disciplina na praktičan način učili o gospodarenju otpadom.

Prva disciplina bila je prikupljanje plastičnih boca, u drugoj disciplini učenici su iz hrpe otpada trebali razvrstati plastični, stakleni i papirnati otpad te ga što brže odložiti u spremnike koji su za to pripremljeni, dok su u trećoj disciplini trebali sastaviti kućni komposter. Za potrebe četvrte discipline trebalo je napraviti predmet od otpadnog materijala, a za kraj je ostavljeno kviz natjecanje. Odjeveni u prigodne majice koje su ujedno označavale i pripadnost natjecateljskom timu, učenici su morali odgovoriti na 24 pitanja vezana uz gospodarenje otpadom.

Natjecanje je pratio prosudbeni odbor u kojemu su bila i dva nastavnika OŠ Ivana Kukuljevića. Voditelj programa bio je Željko Lončarić koji je kroz cijelo natjecanje vodio timove, dok su učenici viših razreda bodrili timove.

– Natjecatelji su pokazali iznimnu motiviranost za sve aktivnosti vezane uz natjecanje, u potpunosti su bili uključeni i mišljenja smo da smo ovim natjecanjem postavili dobar temelj za usvajanje pozitivnih navika kod natjecatelja koje će prenijeti svojim kolegama, kao i obiteljskom okruženju – rekla je jedna od voditeljica natjecanja, Dajana Oroz, čiji je tim, 5.c razred (plave majice), naposljetku i odnio pobjedu.

– Za učenike je bila vrlo zanimljiva disciplina pravljenja predmeta od otpadnog materijala i u ovoj disciplini su pokazali iznimnu maštovitost, samostalnost i timski rad. Jedna je ekipa izradila skulpturu koju su nazvali Zmaj i čovjek, a drugu Reciklažno čudovište. Poslije natjecanja ove skulpture bit će pohranjene u njihovim učionicama – dodala je Dajanina kolegica Suzana Ososlija, koja je vodila tim 5.b razreda.

Za provedbu natjecanja osigurani su svi potrebni radni materijali za sve discipline: Komboleve kante za razvrstavanje otpada, otpad koji su sudionici razvrstavali, komposter koji su trebali sastaviti, kao i upute za sastavljanje, sav potreban materijal za izradu predmeta od otpada, te pitanja za provedbu kviz natjecanja. Osigurani su i pokloni za sudionike natjecanja, prigodne majice, pehari, eko sokovi, biorazgradive čaše i osvježenje poslije natjecanja.

Izvor: ODRŽANO NATJECANJE U SKLOPU PROJEKTA “JASNO I ČISTO”: 36 UČENIKA PETIH RAZREDA NA PRAKTIČAN NAČIN UČILO O GOSPODARENJU OTPADOM | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>