Side Navigation

X

Održano 64. školsko/međugradsko natjecanje mladih tehničara

 NOVOSTI| 

U srijedu, 2. veljače 2022. godine, u Domu tehnike Valpovo održano je 64. školsko/međugradsko natjecanje mladih tehničara za učenike od 5. do 8. razreda.

Na natjecanju je sudjelovalo 24 učenika iz OŠ Valpovo, OŠ Belišće i OŠ Ladimirevci, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Na žalost, 4 učenika je izostalo zbog bolesti.

Ovogodišnje natjecanje održava se po novim pravilima prijave natjecatelja i rasporedu bodova.

Organizatori su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i

Hrvatska zajednica tehničke kulture

Natjecanje je započelo u 8 sati po sljedećem rasporedu:

·         ­pisanu provjeru znanja iz predmeta tehnička kultura za razred koji učenik pohađa

(30 minuta) – 40 bodova,

·         ­izradu tehničke tvorevine (60 minuta) – 50 bodova i

·         ­predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta) – 10 bodova.

Učenici su se natjecali u sljedećim kategorijama i postigli ove rezultate:

H kategorija – Modelarstvo i maketarstvo – 5. r (Biljana Pantoš)

P kategorija – Fotografija – 5. do 8. r  (Goran Kupčerić, Dragan Francuz, Biljana Pantoš)

Fotografska tema bila je „Ljepota je u detalju”. Natjecatelji su morali donijeti do 20 fotografija na zadanu temu, a od njih izabrati 3-6 komada i njih obraniti.

P kategorija – Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina – 5. do 8. r (Biljana Pantoš, Bojan Fuderer, Davor Milošević)

Naziv tehničke tvorevine: Okvir za slike

Natjecatelji su obrađivali šperploču na Unimat strojevima.

Prvoplasirani očekuju poziv za županijski nivo natjecanja.

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji natjecanja.

Tehničke aktivnosti znatno pridonose razvoju znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti učenika, a natjecanje mladih tehničara omogućuje afirmaciju darovitih i talentiranih učenika i time pridonosi njihovom ranom otkrivanju.

Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor budućega inženjerskog zvanja ili nastavak karijere u tehničkom području. Na taj se način učenici usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala, sastavljanjem i programiranjem sklopovlja, pri čemu natjecatelj izrađuje tehničku tvorevinu prema zadanoj dokumentaciji, koju potom predstavlja pred ocjenjivačkim povjerenstvom.

Natjecanje mladih tehničara organiziraju i provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture. Natjecanje se provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture te programa dodatne nastave sadržane u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu i programima posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Učenici se natječu u dvanaest područja tehničke kulture unutar dviju kategorija:

·         H-kategorija (natjecanje se provodi po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu za tehničku kulturu u osnovnoj školi – HNOS) i

·         P-kategorija (natjecanje se provodi po programu za posebna područja tehničke kulture, a organizatori natjecanja i smotre na školskoj/klupskoj razini su povjerenstva u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture).

Područja natjecanja u H-kategoriji su: maketarstvo i modelarstvo (V. razred), graditeljstvo (VI. razred), obrada materijala (VII. razred), strojarske konstrukcije (VII. razred), elektrotehnika (VIII. razred), elektronika (VIII. razred) i robotika (V. do VIII. razred).

U P-kategoriji učenici od V. do VIII. razreda pokazuju svoje kompetencije u sljedećim područjima: automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije i robotsko spašavanje žrtve.

Više fotografija: https://www.facebook.com/CTKVB/photos/pcb.3212757552286484/3212756965619876/

Dragan Francuz

Izvor: Održano 64. školsko/međugradsko natjecanje mladih tehničara | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>