Side Navigation

X

Održana konferencija za medije o aktivnostima Grada Belišća u posljednjih 6 mjeseci vezanih uz praćenje kvalitete zraka sukladno zakonskim odredbama

 NOVOSTI|

Aktivnosti Grada Belišća u posljednjih šest mjeseci vezane uz praćenje kvalitete zraka sukladno zakonskim odredbama – prezentacija dosadašnjih rezultata, naziv je konferencije za medije koja je danas (19. svibnja) održana u Maloj vijećnici grada Belišća. Neposredan razlog konferencije su, kako je na početku rekao gradonačelnik Dinko Burić, pristigli rezultati drugog mjerenja kvalitete zraka u razdoblju od 21. travnja do 10. svibnja provedenog na području Grada Belišća.

-Za razliku od prvog mjerenja, koje je provedeno od 1. do 9. prosinca 2021. godine, rezultati su ovaj puta, po našem mišljenju, iznad dopuštenih razina. Drugi razlog je upoznati cjelokupnu javnost da Grad Belišće već više od šest mjeseci kontinuirano u suradnji s nadležnim tijelima, a to je Državni inspektorat, Inspekcija zaštite okoliša, redovito komunicira i surađuje na provođenju zakonskih obveza, rekao je gradonačelnik Dinko Burić, dodajući kako o tome svjedoče i dokumenti i službene prepiske između Grada i Inspektorata od studenoga prošle godine pa sve do danas, koje su dostavljene novinarima pa time i javnosti, a bit će sukladno zakonu objavljene i na službenim mrežnim stranicama Grada Belišća.

Sve aktivnosti počele još temeljem dopisa Državnog inspektorata, Područnog ureda Osijek, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije od 9. studenoga 2021. godine, u kojem se navode sve češće pritužbe građana te rasprava na sjednici Skupštine Osječko – baranjske županije o prisutnosti neugodnih mirisa i narušenoj kakvoći življenja na području Belišća.

-Temeljem tih prigovora, prije nego što se obratila Gradu, Inspekcija je napravila dva ciljana nadzora 19. listopada i 5. studenoga kojim nisu utvrđene povrede propisa. Unatoč tome, dali su nam uputu da Grad Belišće organizira zakonom predviđeni broj mjerenja posebne namjene kvalitete zraka, usmjeravajući nas na lokaciju kod pročistača otpadnih voda, pojašnjava dalje belišćanski gradonačelnik.

Već 15. studenoga, Grad Belišće donosi odluku o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene, a određeno je da se to radi tijekom cijele godine, kroz osam tjedana i to četiri puta po dva tjedna. Prvo prošlogodišnje takvo mjerenje obavljeno je već početkom prosinca, a provela ga je ovlaštena tvrtka Dvokut Ecro iz Zagreba na lokaciji uz pročistač otpadnih voda.

-Rezultati su Gradu Belišću dostavljeni početkom veljače, a mi smo odmah tada Državnom inspektoratu proslijedili taj nalaz, čije podatke jedino oni i mogu tumačiti. Prema onome što je napisano u zaključku, mi smo procijenili da se radi o nalazu graničnih vrijednosti što se tiče dozvoljenih prekoračenja, no nismo mi mjerodavni za odlučivanje o tome. Od njih nismo dobili nikakav odgovor poslije toga, pa pretpostavljamo da su i oni slično zaključili, rekao je gradonačelnik Burić.

Ipak, Grad Belišće je i u ovoj godini donio odluku da se nastave mjerenja kvalitete zraka i to u travnju, srpnju, listopadu i u prosincu, četiri puta po dva tjedna, za što je u gradskom proračunu osigurano 150.000 kuna. Ovlaštena tvrtka to je i učinila 21. travnja, koja je mjerenja provodila do 10. svibnja.

-Ovog puta smo već 16. svibnja mailom dobili nalaz tog drugog mjerenja. Za razliku od prvog mjerenja, vidjeli smo da po našem tumačenju ima značajnijih odstupanja od dozvoljenih graničnih vrijednosti. Odmah sutradan, 17. svibnja, smo o tome izvijestili Inspektorat i zamolili za žurno dostavljanje daljnjih uputa i poduzimanje aktivnosti sukladno zakonskim propisima, govori gradonačelnik Belišća, koji je dodao kako se reakcija Inspektorata na nalaz drugog mjerenja kvalitete zraka očekuje u narednim danima.

U međuvremenu je zbog dojava građana o neugodnim mirisima inspektorat 11. svibnja započeo sa svojim nadzorom, koji je još u tijeku. Bez obzira na to, dali su uputu Gradu da uz mjerenja na lokaciji kod pročistača osigura mjerenje na odlagalištu otpada.

-Mi smo potom donijeli odluku da će mjerenja i dalje biti uz pročistač kako je i dogovoreno u travnju, srpnju, listopadu i prosincu, a na odlagalištu u lipnju, rujnu, prosincu i ožujku iduće godine, što je veći broj od onoga propisanog pravilnikom, rekao je dalje belišćanski gradonačelnik, još jednom naglasivši kako se čekaju daljnje upute Državnog inspektorata vezane za nalaz drugog mjerenja, ali i utvrđivanje odgovornog onečišćivača.

-Belišće je industrijski grad, no interesi građana su na prvom mjestu, a zdravlje je prioritet svih prioriteta. U svim našim postupanjima vodimo računa i o tome da je visoko na listi prioriteta, uz javni interes zdravlja, i osiguranje radnih mjesta – kako očuvati postojeća, tako i stvarati uvjete za otvaranje novih radnih mjesta. Naravno, ne ako to ugrožava zdravlje. Ipak, bez da smo prethodno ispoštovali sve zakonske procedure, ne treba ugrožavati ni dolazak budućih investitora ili postojeća radna mjesta, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Na konferenciji za medije bio je i predsjednik Gradskog vijeća garda Belišća Domagoj Varžić, koji je također izrazio zabrinutost zbog posljednjih nalaza mjerenja kvalitete zraka.

-Tumačenje nalaza koje smo dobili nije na nama, mi ne možemo dati relevantne zaključke što po pitanju rezultata treba učiniti. To je zadaća Inspektorata i mi očekujemo njihovo postupanje. Istraživanja su do sada, prema uputi nadležnih, rađena samo na lokaciji kod pročistača otpadnih voda, a sada će se vršiti još i na lokaciji prerade otpadnog mulja u neposrednoj blizini naše deponije, tako da ćemo imati podatke s obje lokacije. Zatim po dobivanju relevantnih nalaza, očekujemo od Inspektorata upute što učiniti dalje kako bi se otklonile negativne pojave, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić.

Na kraju konferencije, još je jednom rečeno kako će do kraja godine biti provedeno još šest mjerenja na dvije lokacije, te jedno mjerenje u ožujku 2023. Javnost će, kako kažu u Gradu Belišću, biti obaviještena o rezultatima, bez obzira bili oni povoljni ili problematični, s tim da su za poduzimanje svih daljnjih mjera zadužene nadležne službe.

Izvor: Održana konferencija za medije o aktivnostima Grada Belišća u posljednjih 6 mjeseci vezanih uz praćenje kvalitete zraka sukladno zakonskim odredbama | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>