Side Navigation

X

Održana 45. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća

no images were found

Održana 45. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća 28.01.2021.| NOVOSTI| ANA Godina je tek počela, a već je došlo vrijeme za prvi rebalans belišćanskog proračuna, čime se on povećava za nešto više od 1,3 milijuna ku

 

 NOVOSTI| 

Godina je tek počela, a već je došlo vrijeme za prvi rebalans belišćanskog proračuna, čime se on povećava za nešto više od 1,3 milijuna kuna odnosno sa 162.006.806 kuna na 163.328.311 kuna. Kao i dosada, razlog tome su najvećim dijelom projekti s tim da se za tih 1.321.505 kuna, više od 930.000 očekuje iz vanjskih izvora, a 390.000 kuna su predviđena vlastita sredstva.

Radi se o tri projekta, od kojih je jedan sasvim novi, a radi se o projektu izgradnje terena s umjetnom travom u belišćanskom Sportskom parku, koji je vrijedan 467.000 kuna. Projekt je pripremljen i prijavljen, ali mora biti uvršten i u proračun. Drugi razlog je provođenje već postojećeg europskog projekta restauracije Spomen vlaka (dodatnih 54,500 kuna), a treći projekt je također već bio predviđen u proračunu za 2020. godinu, a to je nastavak sanacije odlagališta otpada u Belišću tj. 5. faza (dodatnih 800.000 kuna). Ove je odluke važno donijeti jer je Hrvatska u izbornoj godini te će ovaj saziv Gradskog vijeća po zakonu biti raspušten između 16. ožujka i 16. travnja.

Na 45. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, koja je danas (28. siječnja) održana u Centru kulture Sigmund Romberg, uz većinu točaka dnevnog reda koje su se ticale usklađenja programa sa zakonima i propisima, usvojena je i točka kojom je Grad Belišće osigurao dodatnih 12 milijuna kuna za nastavak provedbe projekta kulturne baštine List do lista – industrijska baština Belišća.

-Točnije, radi se o projektu kompletne obnove i davanja novih sadržaja našoj palači Gutmann odnosno Paleju i uređenju pristupnih površina između zaštićenih kulturnih dobara, što podrazumijeva i sasvim novi središnji trg u Belišću, a ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je veća od 25 milijuna kuna, podsjetio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić te dodao kako se Grad Belišće prošle godine zadužio za 10 milijuna kuna, a ne za cjelokupni iznos kako ne bi plaćali kamatu za cijelo vrijeme korištenja kredita, jer je taj početni iznos bio dovoljan za prvi dio radova koji su se obavljali tijekom jeseni i zimskih mjeseci

-Do sada je potrošeno oko 4,6 milijuna kuna od tih sredstava. No, sad tek, kad zatopli, dolazi razdoblje „pravih“ radova te mislimo da će ostatak biti vrlo brzo potrošen te treba osigurati novac za nastavak radova, a opet u svjetlu toga da se radi o izbornoj godini, želimo sada osigurati još 12 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Burić, uz napomenu da se Grad Belišće time zadužuje za 22 milijuna kuna, a ne 25 milijuna kolika je vrijednost projekta, jer očekuju kako će u međuvremenu početi pristizati odobrena EU sredstva.

Poznato je već da Belišće ima jedne od najboljih socijalno – demografskih mjera u Hrvatskoj, a kao i u 2020., i ove se godine nastavlja s provođenjem čak 17 poticajnih mjera za razvoj gospodarstva.

-Svake godine imamo poticajne mjere, nastavljamo sa svim ranije započetim unatoč koronakrizi. Raduje me što je i to bilo prihvaćeno jednoglasno. Nastojimo pomoći našem gospodarstvu i svim poduzetnicima u okviru naših mogućnosti, a drago mi je da jesmo u mogućnosti, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Spomenimo da je na ovoj sjednici, između ostalog, bilo riječi i o sustavu civilne zaštite na području Grada Belišća, o izmjenama pravilnika o stipendiranju, subvencijama za označavanje pasa neoznačenih mikročipovima i obveznom cijepljenju pasa protiv bjesnoće, o davanju koncesija te o planu djelovanja Grada Belišća u području prirodnih nepogoda.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

 

Izvor: Održana 45. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>