Side Navigation

X

Održana 40. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća

 

 NOVOSTI| 

U cijelome svijetu je ovu godinu više od svega obilježila koronakriza. Hrvatska nije iznimka, pa tako ni Belišće. „Novo normalno“ je postalo gotovo uobičajeno, bez obzira na sve probleme s kojima se kao društvo suočavamo. Pad BDP-a nikako i nigdje se nije mogao izbjeći kao niti prilagođavanje novom načinu funkcioniranja u svakodnevnom životu. Ipak, Belišće se i dalje trudi.

Potvrđuje to i činjenica da se i ove godine u našem gradu provodi čak 15 europskih projekata, što je posebno naglašeno na 40. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, koja je i ovoga puta održana u Centru za kulturu Sigmund Romberg. Tom je prilikom, u ponedjeljak, 26. listopada, većinom glasova vijećnika prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnika i gradske uprave u prvoj polovini godine, a među mnogobrojnim točkama dnevnog reda, mjesto je našao još jedan rebalans gradskog proračuna.

-I u ovim neobičnih šest mjeseci u našem se gradu radilo, što se vidi iz izvješća. Prije svega radili smo na realizaciji projekata financiranih sredstvima Europske unije i iz drugih izvora, prije svega resornih ministarstava. Mislim da možemo biti zadovoljni s onim što je bilo u prvih šest mjeseci. Raduje nas što se unatoč COVID pandemiji projekti nisu zaustavili, a nadamo se da će tako biti i dalje, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

I prihodovna i rashodovna strana gradskog proračuna su dobre, te se nadamo da ćemo uspjeti provesti 15 EU projekata koji su trenutno aktualni u Gradu Belišću, dodao je gradonačelnik, koji je još jednom spomenuo najnoviji projekt koji je nedavno odobren, a tiče se Belišćanima dobro poznatog i dragog Ćire odnosno Guce. Naime, Grad je konačno dobio sve potrebne dokumente kako bi se mogli započeti s javnom nabavom za realizaciju EU projekta „VICINad“, Programa INTERREG V-A kroz prekograničnu suradnju Mađarske i Hrvatske 2014. – 2020.

-Radi se o restauraciji Spomen-vlaka i u suradnji s Lučkom upravom izrade projektne dokumentacije za izgradnju riječnog pristaništa na Dravi. Restauracija spomen-vlaka vrijedna je 440.000 eura, od čega se 388.000 eura odnosi na same radove, a ostatak na ostale radove – promidžbu, vidljivost, odnosno „soft“ aktivnosti koje uvijek idu uz europske projekte, pojasnio je gradonačelnik Burić.

Jedna od 23 točke dnevnog reda odnosila se na davanje suglasnosti za priključenje stambenih objekata u romskom naselju u Ulici Marka Oreškovića u Bistrincima na elektroenergetsku mrežu, za što Grad Belišće neće imati nikakve dodatne troškove. No, spomenuo se tom prilikom još jedan projekt kojim se ponovno pokazala izvrsna suradnja Grada Belišća s predstavnicima romske nacionalne manjine.

-Jedan od neplaniranih razloga rebalansa proračuna je obavijest koju smo dobili iz Zagreba. I ovom se prilikom zahvaljujem saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, koji je sa svojim suradnicima iz neiskorištenih sredstava, na razini Republike Hrvatske, omogućio da uz sve ono što smo tijekom godine zajednički napravili, još dodijele kroz udruženje Kali Sara te preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, 225.000 za uređenje cesta i asfaltiranje u naselju gdje žive pripadnici romske nacionalne manjine, zadovoljno je rekao belišćanski gradonačelnik, još jednom istaknuvši zadovoljstvo suradnjom i s gradskim Vijećem romske nacionalne manjine, ali i angažiranjem i trudom zastupnika Kajtazija i Saveza Roma u RH Kali Sara.

U izjavi za medije, gradonačelnik Belišća Dinko Burić osvrnuo i na trenutnu situaciju u Dječjem vrtiću Maslačak, gdje su od petka tri odgojne skupine u samoizolaciji.

-Razlog tome su u prvom redu bili pozitivni nalazi na koronavirus nekih od roditelja djece koja pohađaju te skupine. Tijekom vikenda su stigli pozitivni nalazi za dvije djelatnice vrtića. Ni jedna od njih nije odgojiteljica, radi se o djelatnici računovodstva i spremačici. No, to je onda opet povuklo za sobom da je još devet drugih djelatnica moralo otići u samoizolaciji. Dakle, u ovom trenutku imamo 11 zaposlenika DV Maslačak koji su, kako se to kaže – izvan normalne funkcije. Onima koji su pozitivni želimo, prije svega, brzo i potpuno ozdravljenje, a mi se trudimo i dalje omogućiti normalno funkcioniranje vrtića, naglasio je gradonačenik.

Kako se moglo čuti, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Valpovo, belišćanskom vrtiću dostavlja se ručak, dok se doručak i užina normalno pripremaju u vrtiću. Što se poslova čišćenja, za njih će biti zaduženi djelatnici drugih gradskih institucija, kako bi se rad u ovoj predškolskoj ustanovi mogao nesmetano nastaviti.

-Trenutna preporuka epidemiologa je, prema današnjim informacijama – nema potrebe za zatvaranjem vrtića. Devet djelatnica plus dvije pozitivne su u samoizolaciji do kraja tjedna, a onda ćemo od ponedjeljka vidjeti što će se događati. Do tada, osim ove tri skupine koje su u samoizolaciji, u belišćanski vrtić roditelji mogu djecu normalno ostavljati na brigu i skrb koju pretpostavlja predškolski odgoj u ovoj ustanovi, zaključio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Zaim Saljiji

Izvor: Održana 40. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>