Side Navigation

X

ODRŽANA 39. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA BELIŠĆA

ODRŽANA 39. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA BELIŠĆA

Objavljeno: 28. 8. 2020.

I do sada se Grad Belišće mogao ponositi svojim socijalno – demografskim mjerama, a one su sada još poboljšane – od 1. rujna će iznos novčane naknade za novorođenčad biti povećan s 5.000 na 7.500 kuna, studentske stipendije rastu u svim kategorijama za 100 kuna, što znači da će 25 najboljih studenata u novoj akademskoj godini umjesto 1.100 primati 1.200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,0 će umjesto 700 primati 800 kuna, a stipendija za sve ostale studente (s prosjekom nižim od 3,0) sada će umjesto 400 biti 500 kuna. Tu je i projekt „Zalogaj“, kolokvijalno nazvan stipendijama za srednjoškolce, čiji se iznos s dosadašnjih 150 kuna, s početkom nove školske godine povećava na 200 kuna.

Kad je u pitanju predškolski odgoj, u gradskom su proračunu osigurana dodatna sredstva kako bi u vrtić mogla biti upisana sva djeca čija su oba roditelja zaposlena, radi se o desetero djece, a kako bi se poštovali svi pedagoški standardi, zaposlit će se i dodatne odgojiteljice. Također, idućeg tjedna (u utorak, srijedu i četvrtak) bit će podjela pomoćnih nastavnih sredstava za belišćanske osnovnoškolce, za što je Grad Belišće osigurao 330.000 kuna. Velika je to pomoć roditeljima, jer je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike, a Grad besplatne radne bilježnice, mape, atlase, zbirke zadata i kutije za tehnički.

– Na taj način zaokružujemo jednu cjelinu – vodimo brigu o novorođenčadi, preko predškolskog odgoja, osnovnoškolske djece, srednjoškolaca pa do studenata. Već se na prošloj sjednici vidjelo da nam je želja voditi socijalnu politiku i prema našim umirovljenicima i nezaposlenima. Naime, već od početka rujna naši umirovljenici imaju besplatan prijevoz i kupanje u Bizovačkim toplicama, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije nakon 39. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u četvrtak, 27. kolovoza.

Uz socijalno-demografske mjere, u belišćanskom proračunu je poseban naglasak stavljen i na mjere pomoći gospodarstvu, ali i na nove europske i vlastite projekte za što je šestim rebalansom gradski proračun  povećan za 6,7 milijuna kuna. Razlog su, uglavnome, kao i uvijek – projekti.

-U ovaj rebalans uvrstili smo četiri nova europska projekta ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna. Tri projekta su 100% financirana europskim sredstvima u iznosu 8,6 milijuna kuna, dok će za sva četiri Grad Belišće izdvojiti 600.000 kuna, pojašnjava gradonačelnik Burić.

Ta četiri projekta odnose se na rekonstrukciju Spomen – vlaka, tzv. „Guce“, i izradu projektne dokumentacije za izgradnju riječnog pristaništa na rijeci Dravi, zatim projekt rekonstrukcije zgrade DVD-a Bistrinci, te dva projekta usmjerena na umirovljenike i starije osobe. U jednom je Grad Belišće nositelj, a Matica umirovljenika grada Belišća partner, dok je u drugom projektu Matica nositelj, a Grad partner. U šesti rebalans belišćanskog proračuna uvršteno je i nekoliko vlastitih projekata, među kojima je gradonačelnik Burić kao dva najvažnija istaknuo kapitalna ulaganja u gospodarsku zonu Sjever te uređenje Sportskog trga i pročelja zgrade bazena u Belišću. Od ostalih infrastrukturnih projekata vrijedi još spomenuti i izgradnju rasvjete na rukometnom igralištu u Gatu, izgradnju nadstrešnice uz Dom romske nacionalne manjine u Bistrincima, uređenje i opremanje vanjskog rukometnog igrališta u Belišću te premještanje drvene nogometne tribine iz Belišća u Bistrince.

Monika Đogaš, Gradski radio Belišće

Izvor: ODRŽANA 39. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA BELIŠĆA | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>