Side Navigation

X

Obilježen Dan antifašističke borbe

 

 NOVOSTI| 

Grad Belišće tradicionalno svake godine na svečan i dostojanstven način obilježava Dan antifašističke borbe odajući počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u antifašističkom pokretu doprinijeli izgradnji mira, razvitku tolerancije i poštivanju sloboda ujedno postavivši temelje državne suverenosti na kojima je izgrađena današnja suvremena i demokratska Hrvatska.

Stoga su u utorak, 22. lipnja 2021. godine, predstavnici Grada Belišća predvođeni zamjenicom gradonačelnika grada Belišća Ljerkom Vučković te članovi Gradskog vijeća grada Belišća, na čelu s predsjednikom Domagojem Varžićem, položili vijenac i upalili svijeće ispred Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Počast poginulim antifašističkim borcima i svim žrtvama fašističkog režima odali su i predstavnici Policijske postaje Belišće s načelnikom Vladom Krznarićem, predstavnici Udruge umirovljenika policije Belišće te ostali građani.

Dan antifašističke borbe slavi se kao državni praznik u Republici Hrvatskoj od 1991. godine. Spomen je to na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Foto: Tin Lacković

Izvor: Obilježen Dan antifašističke borbe | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Cisto

Žalosno je da štujemo i odajemo počast onima koji sebe nazivaju anifašisti, a oni su prilikom oslobođenja radili svašta sa civilima klali, ubijali i iživljavali se, te otimali privatnu svojinu. Tu je izgubio život i jedan od Gutmanna koji je vjerovao u pravdu i poštenje.
Branko

  VLADO STAKIC

  B ranko ,svatko ima pravo na svoje misljenje pa tako i Vi,zalosno je da kolokvijalno spominjete kako je zivot izgubio i jedan od gutmana a pri tome zaboravljate koliko je i na kakav brutalan nacin streljano maladih beliscana cija su imana zapisana na preseljenom i devastiranom spomen obiljezju ,na spomen obiljezju kojeg su podigli radnic u spomen na svoje kolege,i mozda vasi djedovi i bake kao sto su i moji odnosno nasi nije taj spmenik podignuo nitko drugi.
  To je spomen obiljezje netko devastirao devedesetih godina i takvo devastirano je na brutalan nacin preseljeno iza Paleja gos.Branko ,dakako da je to sramorta grada Belisca.Branko za Vase bolje razumijevanje u gradu u kojem sam rodjen u mom Beliscu nije svecano obiljezen Dan antifasima,bila je to tek ritualna predstava grupe pojedinaca koji su odgovorni za sramocenje BELISCA,nazalost to je duga prica pa Vam prepustam da sami zakljucite sto zelite.
  Branko Vase je pravo da podrzavate one koji su pored bazena u BELISCU postavili repliku spomen ploce kojom se odaje cast kako na njoj pise …U CAST ODRZAVANJA 8.KONGRESA SAVEZA KOMUNISTA HRVATSKE I 11.KONGRESA SAVEZA KOMUNISTA JUGOSLAVIJE.. za tu su se plocu odlucili svi gradjani Belisca i to treba postivati ali Vam predlazem nemojte djecu uvijeravati u ciju je cast otvoren bazen 1978 godine jer djeca znaju citati a jos manje nemojte dvojiti jeli kolokvijalno Antifasizam vrijednost koju treba postivati ili ne..

   Cisto

   Gospodine Vlado!
   Osobno se zalažem za istinu kakva je bila, a ne kakvu su nas učili u školi i kakvu pišu u knjigama jer pobjednici pišu povijest. Pitajte hrvatske domoljube koji su živi, šta je bilo.
   Branko

    VLADO STAKIC

    Postovani Branko,
    dobro je da se zalazete za istinu ma kakva god bila ,tesko je uopce povijerovati da bi hrvatski domoljubi nakon 40 godina i svih istina na koje se i Vi kolokvijalno pozivate postavili spomen plocu kojom se odaje cast onima koji su te iste domoljube tamnicili.zatvarali mucili i proganjali ,koji su ubijali neduzne zene djecu itd…itd…
    Branko eto vidite a i pored toga bez i jedne rijeci ali ipak se je u BELISCU kod bazena postavila replika spomen ploce kojom se odaje cast odrzavanju kongresa komunistickih partija koje su odgovorne za progone studenata ,radnika samo zato sto su iskazicali svoje misnjenje i za tu su plocu dali svoj glas hrvatski domoljubi .Nitko se Branko nije usudio postaviti bilo kakvo pitanje i sve je odigrano uz muk i tisinu korumpiranih lokalnih medija.Ocito da je do gradjana BELISCA dosla drugacija isttina .
    B ranko premalo znate o GUTMANU da bi ga trebali uzimati kao primjer ali to i nije cudno nakon svega sto je u superlativima napisano o Gutmanu ,jeste li mozda igdje procitali sto je gutman radio nasim djedovima i bakama kako ih je izrabljivao,kako ih je protjerivao u liku odakle su dosli u Belisce.Niste mogli o tome nista procitati jer lokalni povijesnicari o tome niti nesmiju pisati.Branko Vi se sa pravom zalazete za istinu ali Vi zivite u gradu u kojem vrijedi poslovica …dok istina obuce cipele laz obidje pola zemaljske kugle.
    Kao rodjeni BELISCAN stidim se replike spomen ploce pred Bazenom u BELISCU ,ali stidim se i sto je devestairan spomenik kojeg su radnici podigli u znak sjecanja na svoje kolege koji su streljani ,neki mucki ubjeni neki poginuli u borbama a koji je preseljen iza Paleja.
    lp

VLADO STAKIC

Gospodine Branko.
dobro je da u BELISCU postoji osoba kojoj je stalo do istine ,samo mi je zao sto nema vise takvih.
Kolokvijalno bas me zanima sto biste Vi osobno rekli svojoj ili inoj dijeci sto pise na replici spomen ploce pred bazenom u Beliscu u ciju se je cast otvorio bazen, ako Vi osobno nebi znali odgovoriti na to pitanje pitajte onda djecu oni ce Vam odmah odgovoriti jer znaju citati.
Za odgovor na to pitanje ni meni ni Vama slozit cete se nisu potrebni nikakvi hrvatski domoljubi vec ozbiljni i odgovorni gradjani.
vlado stakic

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>