Side Navigation

X

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Objavljeno: 28. 8. 2020.

Prema preporuci Hrvatskog Crvenog križa i mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa nastavit će se provoditi i dalje. Preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ali ne odnose se na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

Darivatelji krvi imat će nesmetan pristup akcijama za prikupljanje krvi, a same akcije će biti organizirane tako da se poštuje najviši higijenski standard, siguran razmak između darivatelja te da ne bude previše osoba u jednom prostoru.

Ekipe za prikupljanje krvi dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi.

Veće nestašice, nestašice krvi i krvnih pripravaka svih krvnih grupa javljaju se sezonski. Povezane su uz vrijeme ljetnih i zimskih godišnjih odmora, te uz dane državnih praznika i blagdana. Trenutno se događa nedostatak krvi i krvnih pripravaka zbog godišnjih odmora, a u ovo ljetno doba povećan je i broj prometnih nesreća, odnosno potreba za krvlju je povećana…

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Osijek organiziraju redovitu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcije će se održati u PETAK, 4.9.2020. u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće na adresi Željeznička ul. 11, 31551, Belišće, u vremenu od 10 do 15 sati.

Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Podržavamo očuvanje kontinuiteta akcija dobrovoljnog darivanja krvi budući je dobrovoljno darivanje krvi važno za osiguranje dovoljnih količina krvi i osiguranje funkcioniranja zdravstvene skrbi.

Pozivaju se svi ljudi dobre volje da se odazovu ovom pozivu, odvoje petnaest minuta te tako nekome spase cijeli život.

Izvor: OBAVIJEST O ODRŽAVANJU AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>