Side Navigation

X

Nastavljaju se radionice CTK-a u osnovnim školama

 

 NOVOSTI| 

Nakon školskih praznika nastavljene su aktivnosti Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće u OŠ Ivana Kukuljevića Belišće. Sa nastavnikom tehničke kulture Vanjom Vujnović dogovoreno je predavanje iz područja STEM-a u 8.c i 8.d razredu. Dva školska sata bila su dovoljna da profesor Marijan Antolović zainteresira 34 učenika za programiranje Microbita.

Što je Microbit?

Tko još nije čuo za malenu pločicu prihvatljive cijene koja djecu, ali i sve zainteresirane „može naučiti kodiranju“? Dobro ste pogodili! Radi se o Microbitu.

Microbit je dizajniran 2015. godine od strane britanskog BBC-a (British Broadcasting Corporation) s ciljem da potakne i ohrabri djecu da se aktivno uključe u sam proces programiranja, da budu aktivni stvaraoci umjesto pasivnih potrošača tehnologije.

Microbit stvarno ima što za ponuditi, pitanje je samo koliko vas to zanima i imate volje istraživati. Internet je prepun raznih ideja, gotovih projekata, tutorijala kako za početnike tako i za one naprednije. I ne, nisu svi na engleskom jeziku nego je dostupno mnoštvo materijala na hrvatskom jeziku i to svakim danom sve više. Osim materijala na službenim stranicama microbit.org/hr/ i izradi.croatianmakers.hr/bbc-microbit/ preporučamo i Facebook grupu koja se zove micro:bit Croatia te koja je prepuna ideja i iskustava rada s Microbitom.

Na zabavan način možemo naučiti programirati u Pythonu, C/C++, JavaScriptu i to putem tekstualnih ili vizualnih blok editora.

Što sve može Microbit? Odgovor na ovo pitanje teško je dati jer su mogućnosti neograničene: osnovno pokretanje, pokretanje na shake, simuliranje bacanja kocke, kompas, povezati više Microbitova, Microbit kao kalkulator, programiranje igre, GPS… (preuzeto: https://kitteens.org/sto-je-microbit/)

Dragan Francuz, tajnik
Foto: Vanja Vujnović

Izvor: Nastavljaju se radionice CTK-a u osnovnim školama | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>