Side Navigation

X

Mjerenje kvalitete zraka na području grada Belišća – prezentacija rezultata za razdoblje od travnja do srpnja

 

 NOVOSTI|

Tri mjeseca nakon prve, danas, 26. kolovoza, održana je druga konferencija za medije pod nazivom “Mjerenje kvalitete zraka na području grada Belišća – prezentacija za razdoblje travanj – srpanj 2022.”. Na samom početku, gradonačelnik Belišća Dinko Burić podsjetio je na mjerenja kvalitete zraka koja su provedena u prosincu 2021. te u travnju ove godine, a o kojima je bilo riječi na konferenciji za medije 19. svibnja, te rekao kako su zadnja dva mjerenja provedena u lipnju na odlagalištu otpada i u srpnju kod uređanaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Želeći spriječiti daljnje širenje dezinformacija, odmah je istaknuo kako niti prema jednom mjerenju u niti jednom trenutku nije došlo do ugrožavanja zdravlja građana, no da mjerenja pokazuju povremena odstupanja zbog kojih je smanjena kvaliteta življenja uslijed neugodnih mirisa.

-Zakonom su propisani kriteriji kada se smatra da nešto ugrožava zdravlje, a kada je smanjena kvaliteta življenja bez utjecaja na zdravlje građana. Mjerni pokazatelji koji su obuhvaćeni ovim mjerenjima su sumporovodik (H2S) i merkaptani (RSH) kao potencijalno opasne tvari koje mogu ugroziti zdravlje. Zbog toga smo i provjerili ove podatke uspoređujući ih s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (Air quality guidelines), a ne samo sa zakonskim propisima RH, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, te nastavio:

-Što se sumporovodika tiče, opasna koncentracija, ono što može ugroziti zdravlje u raznim oblicima, mora biti minimalno 150 mikrograma po kubnom metru u 24-satnom mjerenju. Najveća izmjerena koncentracija u ova četiri mjerenja je bila u travnju 17,7 μg /m3. Ostale su bile 6.4, 4.4. i 5.4 μg /m3. Pojedinačne satne su bile visoke, ali ni jedna nije ni blizu prešla kategoriju da predstavlja opasnost za zdravlje. Sve četiri jesu povremeno u pojedinim danima i pojedinim satima umanjile kvalitetu življenja zbog izrazito neugodnog misrisa jer su prelazile 7 μg /m3, ali štetnosti po zdravlje, čak niti one najmanje – iritacija očne spojnice – nije bilo, kaže belišćanski gradonačelnik, naglasivši još jednom kako sva četiri mjerenja za sumporovodik, prema službenim medicinskim kriterijima, ni približno nisu opasna po zdravlje.

Što se merkaptana tiče, gradonačelnik Burić kaže da se štetnom po zdravlje smatra koncentracija 5.000 μg /m3.

-Najveća izmjerena i to satna, ne 24-satna koncentracija je bila 9,25 μg /m3. Prelazi 3 μg /mpovremeno, izaziva neugodne mirise i umanjuje kvalitetu življenja, ali nema štetnosti po zdravlje, odlučno kaže gradonačelnik Belišća.

Istaknuo je još jednom kako je Belišće industrijski grad.

-Nastojimo u svom djelovanju uvijek trezveno i smireno djelovati u svim smjerovima. Svima nam je na prvom mjestu zdravlje ljudi, ali smo u svom djelovanju dužni voditi računa i balansirati između tog prioriteta koji je iznad svih i drugih prioritetnih potreba poput gospodarstva. Nismo ničiji odvjetnici, ali smatramo iznimno nekorektnim i opasnim ovo što se događa u posljednjih nekoliko tjedana  – da se po društvenim mrežama poziva na fizično nasilje prema meni i čenicima DS Smitha, rekao je gradonačelnik Burić.

Uz gradonačelnika Dinka Burića, na konferenciji je bio i predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, koji je naglasio kako je važno držati se činjenica.

-Činjenica jest da je kvaliteta života smanjena zbog neugodnih mirisa, no kako je gradonačelnik rekao i potkrijepio podacima,  niti u jednom trenutku zdravlje građana nije došlo u pitanje. Svi dokumenti i podaci koje smo dobili od relevantnih institucija dostupne su javnosti, te nema nikakvog skrivanja. Nismo zadovoljni kvalitetom zraka, radimo sve što je u našoj moći i ingerenciji da se to poboljša. U kontaktu smo s inspektoratom, njima dostavljamo podatke koje dobijemo s mjernih stanica, a oni su zatim zaduženi za daljnja postupanja, pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Izvor: Mjerenje kvalitete zraka na području grada Belišća – prezentacija rezultata za razdoblje od travnja do srpnja | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>