Side Navigation

X

Mati Jerkiću uručen Keršovani za životno djelo

 

 NOVOSTI| 

Na Svjetski dan slobode medija, u ponedjeljak, 3. svibnja 2021. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su novinarske nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje radove objavljene u 2020. godini.

Za nagrade je ove godine bilo prijavljeno 97 radova u devet kategorija – za pisano, televizijsko, radijsko, internetsko i istraživačko novinarstvo, novinsku fotografiju i snimateljski rad te za životno djelo i novinarku, odnosno novinara godine, a prestižnu nagradu za životno djelo Otokar Keršovani Ocjenjivački odbor odlučio je dodijeliti novinaru Belišćanskog lista Mati Jerkiću, jednom od pionira novinarstva na našem području, sadašnjem glavnom uredniku našeg Belišćanka i predsjedniku Ogranka HND-a Belišće.

Obrazloženje kandidature

U obrazloženju nagrade navedeno je kako je Mato Jerkić član Hrvatskog novinarskog društva s najdužim aktivnim stažem, od 1978. godine. Kad je prije 46 godina započeo novinarsku karijeru, novinski su se reci još lijevali u olovu. Tada vjerojatno nije slutio da i novinska profesija zna biti olovno teška. Shvatit će to puno kasnije, kada je u namjeri da sačuva osobni i profesionalni dignitet i unatoč pritiscima koji su u malim sredinama snažniji od onih s kakvima se susreću novinari velikih redakcija, na vlastitoj koži platio cijenu borbe za slobodu medija. Novinari iz “malih sredina”, a Jerkić je iz takvih, Belišća i Valpova, kao i njihov novinarski rad, često, na žalost, prolaze “ispod radara” i ne dospijevaju do šire javnosti s obzirom na njihovih lokalni domet. Ako i dospiju, to se obično događa kada sami postanu vijest, kako je to bilo i u Jerkićevu slučaju kada lokalnom moćniku, poratnih devedesetih, nije dopustio vrijeđanje osoba koje nisu bile u studiju, služenje neistinama i objedama i kada sugovorniku, jednom od tada najmoćnijih političara, nije dopustio da u emisiji istodobno bude i voditelj i gost.

Nakon toga devet je godina bio bez posla pa je osjetio olovnu težinu profesije. Poslije duge pravne bitke bit će vraćen na posao. Nastavio je istim žarom, trudeći se svoj novinarski posao obavljati najbolje što može. Jednako kao kada je pisao o trijumfima proslavljenoga kajakaša Belišća Matiji Ljubeku, kada se bavio malim ljudima u velikom Kombinatu, tvornici papira u Belišću, ili pak običnim pričama iz maloga grada kakvo je njegovo Belišće. Njegove radijske emisije i novinski tekstovi daleko su odskakali od prosjeka, u njime se iščitavao visoki profesionalizam, nepatvorena kroničarska strast, ljubav prema istini i pravednosti i nadasve odanost postulatima profesije. U toj profesiji prošao je sve što novinar može proći. Taj samoprijegorni i samozatajni novinar, ustrajan i požrtvovan, odlučan i odličan, čvrst i uspravan bit će, vjerujemo, uzor, ali i poticaj njegovim kolegama iz “malih sredina” i poruka da njihov rad ima dubokog smisla i da velikih novinara ima i na “periferiji”, zaključuje se u obrazloženju zašto upravo Mato Jerkić zaslužuje strukovnu novinarsku nagradu za životno djelo.

Lijepo, ali opasno zanimanje

Keršovanija za životno djelo, Mati Jerkiću uručio je dopredsjednik HND-a Goran Gazdek, a na početku svog obraćanja, Jerkić je istaknuo koliko je sretan i ponosan što je među dobitnicima strukovne nagrade.

-Ovo veliko priznanje znači mi više od nagrade za životno djelo zbog toga što sam  za 45 godina novinarstva i 43 godine članstva u HND-u, ne jednom bio u sumnji jesam li izabrao dobro zanimanje. Nikada nisam odustao, ali da je bilo kušnji – bilo je, no sad sam posebno sretan što sam sve izdržao i što su to kolege prepoznale, rekao  je Jerkić.

Osvrnuo se potom na sve što je prolazio u svojoj dugoj karijeri, od pripravnika, do glavnog urednika i rukovodećih pozicija, ali i podsjetio na 9 godina u kojima je bio bez posla samo zato što se zamjerio nekome kome nije trebalo.

-Zašto? Zato što sam ozbiljno shvatio principe naše plemenite profesije. HND mi je tada doslovno spasio glavu. “Izletili” smo odmah u javnost, slobodni mediji, u ono vrijeme Feral, odmah su pisali o tome i nije baš bilo zgodno da me “slučajno” zatepe nekakav auto, prisjetio je Jerkić tih poratnih 90-ih godina, dodajući kako mu je HND pomogao materijalno, kroz sudske troškove i solidarnu pomoć, koja je i danas na raspolaganju novinarima u nezavidnom položaju. Osim toga, kaže, HND ga je uvijek hrabrio, davao mu podršku i potvrđivao da nije pogriješio u izboru ovog plemenitog, lijepog, zanimljivog, sadržajnog, ali i opasnog zanimanja.

-Ovaj međunarodni dan slobode medija, ujedno je i proslava samog novinarstva, a ja sam iznimno ponosan što sam jedan od dobitnika strukovne nagrade. Ja, koji sam iz male sredine, iz malog Belišća, male Valpovštine, iz jedne mikroregije gdje novinarstvo ima veliku tradiciju. U mom malom gradu, koji je poznat po industriji, po papiru, po sportu, Matiji Ljubeku – tamo, vjerovali ili ne, izvještavanje kroz  štampane medije, a unatrag šest godina i kroz radijsko novinarstvo, postoji od 1952. godine, s neskrivenim ponosom rekao je Mato Jerkić, zahvaljujući svima koji su ga podržali i koji su prepoznali da i iz male sredine može doći novinar koji svoj posao obavlja časno i po pravilima ovog plemenitog zanata.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Nikola Šolić / HND

Izvor: Mati Jerkiću uručen Keršovani za životno djelo | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>