Side Navigation

X

[KOMPOSTIRANJE] Proces kompostiranja

[KOMPOSTIRANJE] PROCES KOMPOSTIRANJA

Objavljeno: 14. 8. 2019.

Kako izgleda proces kompostiranja? Na dno kompostera potrebno je posložiti neusitnjene grančice zbog osiguravanja protočnosti zraka, zatim lišće, sijeno i drvenasti usitnjeni materijal poput piljevine. Zatim se prvi sloj prekrije tankim slojem zemlje ili komposta. Na njega se stavlja kuhinjski otpad za kompostiranje, kojeg je povremeno potrebno promiješati. Kompostnu hrpu važno je zaštititi od sunca, vjetra i kiše poklopcem ili drugim pokrovom. Procesi u kompostu traju između šest i dvanaest mjeseci. Dobivenim humusom mogu se gnojiti vrt, voćnjak, vinograd, travnjaci i cvijeće u cvjetnim posudama.

Kako što uspješnije kompostirati? Sve sastojke potrebno je usitniti na dužinu do pet centimetara, kako bi se olakšao posao mikroorganizmima. Zeleni biljni materijal bi prije stavljanja u kompost trebao povenuti. Kompost ne smije biti premokar te je povremeno potrebno dodati suhe sastojke poput slame ili piljevine. Samo dno kompostera treba biti izravno na tlu, osim ako je riječ o kućnim komposterima u kantama na kojima se naprave rupe.

Jeste li znali: Možete napraviti svoj komposter

Komposter možete izraditi i sami, a na taj način samostalno određujete veličinu i oblik koji odgovara vama, odnosno vašem vrtu i kapacitetima. Vrlo jednostavno možete sastaviti komposter za nekoliko sati, uz minimalnu količinu materijala. Važno je imati drvene stupove, žičanu mrežu, čavle ili zakovice za mrežu i nekoliko kartonskih kutija.

Izvor: [KOMPOSTIRANJE] Proces kompostiranja | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>