Side Navigation

X

Izvršenje Proračuna grada Belišća za 2020. preko 93 milijuna kuna

 

 NOVOSTI| 

Glavna tema 43. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u utorak, 22. prosinca, u Centru kulture Sigmund Romberg, bila je vezana uz deveti rebalans gradskog proračuna i odluku o njegovom izvršenju u godini na izmaku. Planirani proračun za 2020. godinu iznosio je 158.685.730 kuna, rebalansom je smanjen za 65.331.198 kuna, te trenutno iznosi 93.354.532 kune, što je, prema riječima gradonačelnika Dinka Burića, najveći proračun u povijesti Grada Belišća. Samo kratki podsjetnik – prošlogodišnji, do tada rekordan proračun Grada Belišća bio je nešto veći od 70 milijuna kuna.

-Iza nas je vrlo zahtjevna, neobična i teška godina, ne samo za Belišće nego i za cijelu Hrvatsku i cijeli svijet. Ipak, na kraju te takve godine imamo razloga za zadovoljstvo kada je u pitanju izvršenje i realizacija planova u Gradu Belišću. Već sada znamo da će ovo biti najveće izvršenje proračuna Grada Belišća od kako je ono samostalna jedinica lokalne samouprave, kaže gradonačelnik Burić, pojašnjavajući kako je izvršenje trenutno nešto veće od 80 milijuna, ali treba pričekati 31. prosinca kako bi se vidjelo hoće li još što biti realizirano u ovoj godini, no sigurno je da maksimalno izvršenje proračuna može biti nešto veće od 90 milijuna kuna.

-Posebno bih želio naglasiti da smo uz sve ove projekte koje radimo u Gradu Belišću, ponovno stavili naglasak na iznimnu korist od članstva u Europskoj uniji. Stalno govorimo da je to velika šansa za sve općine, gradove, županije, za cijelu Hrvatsku. Mi to u Belišću nastojimo maksimalno koristiti – ako kažem da znamo da je izvršenje proračuna preko 80 milijuna kuna, a naši vlastiti prihodi su već sada preko 30 milijuna kuna, to znači da je u Grad Belišće iz drugih izvora došlo još dva i pol gradska proračuna. Najveći dio toga je prihodovan bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije, pojašnjava zadovoljno belišćanski gradonačelnik.

Trenutno se u Belišću provodi 15 projekata sufinanciranih iz EU fondova, dio njih se prenosi i u iduću godinu, a novi projekti su već spremni za prijavljivanje na natječaje u 2021. godini.

-Važno je graditi, no mislim da je ovu godinu na poseban način obilježila socijalna komponenta u Gradu Belišću, jer smo unatoč otežanim okolnostima naglasak davali na potporu i pomoć svim generacijama, od najmlađih do najstarijih, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić u izjavi za medije, podsjećajući na mnogobrojne socijalno-demografske mjere, od povećanih naknada za svako novorođeno dijete, besplatnog vrtića, preko školaraca za koje država osigurava udžbenike, a Grad ostala pomoćna nastavna sredstva, zatim „stipendija“ preko projekta Zalogaj za sve srednjoškolce i stipendija u tri kategorije za sve studente pa sve to besplatnog lokalnog i međugradskog prijevoza za srednjoškolce, subvencioniran prijevoz za studente, te uskrsnica za umirovljenike s niskim mirovinama i božićnica za nezaposlene.

-Uvijek to ističem, vrijedi i ono što gradimo u materijalnom smislu, ali u središtu toga uvijek mora biti i ostati – čovjek, naglašava gradonačelnik Burić.

Sve što je u Belišću napravljeno, sve ono što je postignuto, rezultat je rada svih djelatnika Gradske uprave, potpore gradskih vijećnika, rada gradskih institucija i onih koji zajedno pretvaraju ideju u  djelo na korist svih građana, uz riječi zahvale istaknuo je gradonačelnik Burić, jednako tako zahvalivši i svim državnim institucijama i resornim ministarstvima, s kojima je, kao i s Osječko-baranjskom županijom, suradnja bila korektna.

-Ostanimo uvijek svjesni toga da samo zajedništvom možemo proći i kroz ovu krizu, zaključio je Dinko Burić, gradonačelnik Grada Belišća.

Nakon sjednice Gradskog vijeća, dopredsjednica Društva Naša djeca grada Belišća Monika Đogaš predala je Betlehemsko svjetlo zamjeniku gradonačelnika Domagoju Varžiću. Betlehemsko svjetlo su u subotu, 19. prosinca, predstavnici Odreda izviđača Iovallios Valpovo simbolički predali u ruke najmlađih Belišćana, a preuzela ga je predsjednica belišćanskog DND-a Emma Torjanac. Ovih je dana Betlehemsko svjetlo proslijeđeno Dječjem vrtiću Maslačak, Savjetu mladih grada Belišća te Matici umirovljenika, a sada svijetli i u Gradskoj upravi grada Belišća, spajajući na taj način i u ovo blagdansko vrijeme sve generacije Belišćana.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Izvor: Izvršenje Proračuna grada Belišća za 2020. preko 93 milijuna kuna | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>