Side Navigation

X

HPD BELIŠĆE: JESEN NA DILJU

HPD BELIŠĆE: JESEN NA DILJU

Objavljeno: 22. 10. 2018.

Nedjelju, 21. listopada, belišćanski su planinari proveli na Dilj gori.
Slijedi njihov izvještaj:

Ova lijepa gora u središtu Slavonije, sjeverno od Slavonskog Broda, privlači velik broj planinara. HPD „Tikvica“ iz Županje  organizira skup planinara pod nazivom „Jesen na Dilju“ svake godine u ovo vrijeme. I ove godine okupilo se oko dvjesto planinara iz 23 planinarska društva, a bilo ih je i iz BiH.

Četrnaest belišćanskih planinara  uputilo se u pomalo tmurno i hladno jutro u pravcu Dilja. Mjesto okupljanja bio je Prezdanak (lovačka kuća) nedaleko mjesta Vrhovine.

Ovo je već tradicionalni izlet i naši domaćini su se, kao i uvijek, iskazali u organizaciji. Livada ispred lovačke kuće ubrzo se ispunila planinarima. Dočekali su nas s toplim čajem, pićem dobrodošlice i domaćim kruhom s više vrsta namaza.  Cilj je bio vrh Čardak visine 421 m. Ovo je vrh na glavnom hrptu Dilja- ne najviši, ali je najpopularniji, jer se tu nalazi raskrižje za više planinarskih pravaca. Vrh je označen visokom zidanom trigonometrijskom piramidom. Ova lijepa planina ima najviši vrh 461 m-Degman i Cinkovac (oba iste visine). Na veliko zadovoljstvo primijetili smo da na ovom dijelu nema devastiranih površina. Na vrhu smo ubilježili pečat u planinarske dnevnike, jer je ovo točka planinarskih obilaznica. Nakon odmora, fotografiranja i ugodnih susreta s drugim planinarskim prijateljima uslijedio je povratak. Hodalo se uz odmor oko četiri sata i prešli smo, prema mjernom instrumentu, oko 11 km. Po povratku u područje lovačke kuće čekao nas je ukusni čobanac, napitci i kolači, kao i glazba.
Uživali smo u odmoru i druženju, a na povratku smo posjetili Državnu ergelu Đakovo u Ivandvoru, gdje se nalaze lipicanske kobile sa ždrebadi. U ugodnoj i veseloj atmosferi, kao i uvijek, vratili smo se kućama u 18 sati.

 

Tekst i fotografije: Nada Donković, tajnica

 

 

Izvor: HPD BELIŠĆE: JESEN NA DILJU | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>