Side Navigation

X

Grupa belišćanskih planinara na izletu

 

 NOVOSTI| 

Grupa od 8 planinarki i planinara HPD-a Belišće krenula je na izlet kombijem posuđenim od Zajednice športskih udruga grada Belišća 12.4.2021. godine u 8 sati ujutro put Omiša i Omiške Dinare. Put je protekao u redu, iako ih je putem pratio vjetar i kiša. U Omiš, njihovo mjesto boravka i noćenja, stigli su u u kasnim popodnevnim satima, oko 18:30. Nakon što su se smjestili i odmorili krenuli su u šetnju gradom. Prvi dojam bio je zastrašujući, a ujedno i fascinantan. Pogled na velebnu planinu koja se nadvila nad sam grad, tj. Omišku Dinaru na koju se planiraju popeti.

Ujutro ih dočekuje ne baš laskava prognoza koja najavljuje buru i kišu. Tako dolazi do promjene plana, da se penjanje odradi idući dan te da krenu u obilazak Modrog i Crvenog jezera kraj Imotskog i na povratku u obilazak i razgledanje povijesne tvrđave iz doba Mlečana s kraja 17. stoljeća, koju su dogradili Austrijanci početkom 19. stoljeća. Ta tvrđava se zove Klis. To je nekoć bio ključ Dalmacije.

Grupa prvo dolazi do Crvenog jezera, gdje ih još uvijek prati lagana kišica. Nakon razgledanja Crvenog jezera krenuli su pješke prema Modrom jezeru koje se smjestilo oko kilometar dalje. U međuvremenu prestaje kiša pa se lijepo uređenom stazom koja vijuga u obliku zmije spuštaju  u dubinu do samog jezera, koje je kao i Crveno (do kojeg nema mogućnosti doći bliže) fenomen i priča za sebe. Jezera svakako treba pogledati jer su fantastična. Nakon spuštanja do Modrog jezera i povratka, malo se odmorimo, ručamo i krećemo put Splita i obilazak i razgledanje tvrđave Klis. U kasnim popodnevnim satima se vraćaju u Omiš.

Ujutro se razvedrava, no vrijeme je hladno, sunčano i burovito. Planinari prvo odlaze do Makarske i na vidikovac Nebeska šetnica na Biokovu, no zbog loših vremenskih prilika nisu imali mogućnost šetnje njime. Po povratku stali su u svetišu Vepric (Svetište Majke Božje Lurdske ) nadomak Makarske. Poslije obilaska i molitve, grupa kreće na penjanje na Omišku Dinaru, koja je glavni cilj puta. Po dolasku u napušteno selo Čečuci, odakle kreće naš uspon, avantura počinje.

Samo penjanje prolazi dobro, iako je staza dosta zahtjevna. Bura nas uz sunce prati cijelo vrijeme, no zato je vidik prekrasan. Uz kraće zastoje cijela grupa stiže do skloništa i odmorišta, koje se zove Luda Kuća na visini od 656 m.

Nakon kraćeg odmora troje planinara se vraća, jer je daljnji uspon teži i zahtjevniji uz uporabu sajli. Petero nastavlja dalje i svi se penju na do 50 m od samog vrha, a onda zbog bure i velikog kamenja, po kojem put ide do samoga vrha, troje odustaje, a dvoje se penje do samoga vrha i uživa u pogledu za sve nas. Kako je ova grupa planinara bila starije životne dobi, sve je po ovoj zahtjevnoj stazi završilo dobro i na zadovoljstvo svih sudionika.

Slijedi odmor, kratka šetnja i ujutro povratak kući. I tako se ova avantura završava sretnim povratkom u Belišće 15.4.2021. godine oko 19 sati. Grupa se rastaje uz poziv na neko drugo druženje i nove avanture.

Izvor: Grupa belišćanskih planinara na izletu | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>