Side Navigation

X

Gradonačelnik.hr: Obranili titulu najljepšeg i ušli u top 10 najboljih vrtića u zemlji

 

 NOVOSTI| 

U našem drugom izboru za najljepši i najbolji vrtić kojeg smo proveli u prosincu prošle godine, belišćanski vrtić opet nametnuo kao favorit već od prvog sata od otvaranja glasovanja i u narednih sedam dana osvojio je 3.890 lajkova, dvostruko više nego lani, a još toliko je dobio na sheranim objavama… Također, svojim nadstandardima i kvalitetom programa, DV Maslačak probio se i u top 10 najboljih vrtića u zemlji

Nakon nadmoćne pobjede u našem prošlogodišnjem, prvom izboru za najljepši vrtić, DV Maslačak iz Belišća ove je godine opet nadmoćno pobijedio i obranio titulu najljepšeg vrtića u zemlji, a ušli su i među deset najboljih vrtića u Hrvatskoj.

Belišćanski vrtić opet se nametnuo kao favorit već od prvog sata od otvaranja glasovanja i u narednih sedam dana osvojio je 3.890 lajkova, dvostruko više nego lani, a još toliko je dobio na sheranim objavama… Slike vrtića njegovi su fanovi sherali 364 puta a dodatno su ga podržali u preko 300 komentara…

Uz dvostruku titulu najljepšeg, belišćanski vrtić sada se može pohvaliti i statusom jednog od najboljih vrtića u zemlji. Ove smo godine, naime, uz izbor najljepšeg vrtića kojega su ponovo birali korisnici na Facebooku, uveli i izbor najboljeg vrtića kojega su, temeljem stručno razrađenih kriterija birali predstavnici Ministarstva obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje, a belišćanski vrtić – kao jedini besplatan vrtić i u ovogodišnjoj konkurenciji, izborio je ulazak u top 10 najboljih.

Gradski Dječji vrtić Maslačak Belišće djeluje na četiri lokacije i to u Belišću u kojem je matični vrtić, te Bizovcu, Petrijevcima i  Gatu, gdje su smješteni područni vrtići.  Vrtić ukupno pohađa 329 djece u 15 odgojnih skupina, od čega matični vrtić u Belišću pohađa 203 djece i područni vrtić u prigradskom naselju Gat pohađa 22 djece.

Vrtić koji djeluje od davne 1942. godine u svojoj dugoj povijesti prošao je dvije dogradnje i jednu rekonstrukciju. Prva dogradnja, odnosno proširenje kapaciteta dogodilo se 1972./1973. godine kada je dograđeno prizemlje sadašnjeg vrtićkog dijela zgrade. Drugo proširenje kapaciteta vrtića dogodilo se 1987. godine kada je podignut kat izgrađen od montažnih elemenata kojim se dodatno povećao kapacitet vrtića.

Treća i najvažnija rekonstrukcija završena je 2018. godine kada je proveden projekt energetske obnove zgrade dječjeg vrtića vrijedan gotovo sedam milijuna kuna, a kojom su – među prvima u zemlji, postavili i solarnu elektranu na krov vrtića.

Za ovaj projekt Grad je osigurao sufinanciranje iz EU fondova, kao i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Osječko-baranjske županije. Radovi su obuhvatili izmjenu krovišta, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom, postavljanje nove elektroinstalacijske mreže, izolacije na vanjskoj ovojnici zida i ugradnju novog sustava centralnog grijanja. Kroz projekt R-SOL-E, financiran kroz program prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC Croatia-Serbia, postavljena je solarna elektrana na južnoj strani krovne konstrukcije, čime se dodatno pridonosi energetskim uštedama. Osim navedenih poslova, koji su bili sastavnica projekta energetske obnove zgrade vrtića, radilo se i na poslovima koji nisu bili dio navedenog projekta, a odnosili su se na uređenje kanalizacijske mreže, postavljanje novih vodovodnih instalacija i uređenje sanitarnih čvorova postavljanjem nove opreme te podova. Ušteda energije je veća od 78 %.

Uz sve to, nakon što je novoobnovljeni Dječji vrtić “Maslačak” Belišće proglašen najljepšim gradskim vrtićem u 2019. godini, Grad Belišće  poklonio je još jedan dodatni adut – prekrasno novo najmodernije dječje igralište s gumenom podlogom na čak na 586 metara kvadratnih belišćanskim mališanima-polaznicima dječjeg vrtića.

Putem projekta “Maslačak – prijatelj djece”, iz Europskog socijalnog fonda sufinaciran je iznos od 320.000,00 kuna, a iznos od 550.000,00 kuna izdvojio je Grad Belišće iz svojih proračunskih sredstava te na taj način omogućio djeci Dječjeg vrtića Maslačak Belišće uz besplatan vrtić i novo najmodernije dječje igralište ukupne vrijednosti 870.000,00  kuna.

Grad Belišće je jedan od 4 jedinice lokalne samouprave u cijeloj Republici Hrvatskoj koji je proračunskim sredstvima u potpunosti osigurao besplatan vrtić.

Što se tiče programa i nadstandarda kojima je belišćanski vrtić izborio status jednog od najboljih u zemlji, roditeljima i djeci na raspolaganju su tri redovna programa (cjelodnevni (10-satni) jaslički program,  cjelodnevni (10-satni) vrtićki program i poludnevni (5-satni) vrtićki program), te kraći programi predškole, katoličkog vjerskog odgoja uz primjenu Montessori pedagogije u vjerskom odgoju djece predškolske dobi, te rano učenje engleskog koje se provodi u sklopu projekta „Maslačak – prijatelj djece“.

Riječ je, naime, o EU projektu kroz kojega je DV Maslačak osigurao 3,17 milijuna bespovratnih kuna za unaprjeđenje rada vrtića.

‘Vrijeme trajanja projekta je od 15. siječnja 2019. godine do 15. srpnja 2021. godine, a cilj je poboljšanje već postojećih te uvođenje novog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz organiziranje produženog boravka djece u vrtiću u poslijepodnevnim satima u matičnom i područnim vrtićima koji se nalaze u ruralnom području. Projektom se omogućilo i educiranje odgojiteljica pohađanjem posebnih pedagoških programa, putem čega će se poboljšati kvaliteta pruženih usluga s ciljem poboljšanja komunikacijsko-inkluzivnih vještina odgojiteljica, a što će rezultirati poboljšanjem pedagoških standarda vrtića. Opremila se i senzorna soba za integraciju koja će koristiti posebno djeci s teškoćama u razvoju, za koje je osiguran i prijevoz kupovinom novog kombi vozila. Vrtićka dječja igrališta dobila su i nova igrala i didaktičku opremu kako bi se djeca što više animirala na sport i rekreaciju’, ističe predsjednica Upravnog vijeća Karolina Štefan Bugarinović.

Organiziranjem produženog boravka produžilo se i radno vrijeme vrtića  pa djeca mogu ostati do 19,15 sati sukladno potrebama roditelja, a zaposleni su i novi djelatnici. Uz to, svakom upisanom  djetetu s poteškoćama u razvoju osiguran je osobni asistent, odnosno pomagač u odgojno – obrazovnom procesu.

Gradonačelnik Burić: U planu gradnja novog vrtića vrijednog 12 milijuna kuna

Gradonačelnik Dinko Burić s oduševljenjem naglašava kako je ponosan što je Dječji vrtić Maslačak Belišće obranio titulu najljepšeg vrtića u Hrvatskoj i što je kao jedini besplatan vrtić i u ovogodišnjoj konkurenciji izborio ulazak i u top 10 najboljih vrtića te čestita svima koji su doprinijeli da belišćanski vrtić ponovno ponese titulu najljepšeg.

Raste broj djece, a u planu je izgradnja novog vrtića vrijednog 12 milijuna kuna.

S obzirom na kontinuirani porast interesa za dodatnim kapacitetima smještaja djece u vrtić, Grad Belišće u siječnju 2018. godine dodatno je proširio svoje kapacitete te je s radom započeo područni vrtić u prigradskom naselju Gat formiranjem jedne mješovite vrtićke skupine poludnevnog programa. Zatim, u 2019. godini oformljena je još jedna dodatna vrtićka skupina u matičnom vrtiću. Također, u proračunu grada Belišća planirano je 12 milijuna kuna za izgradnju novog područnog vrtića u prigradskom naselju Bistrinci za još četiri odgojne skupine. Za izgradnju samog objekta planirano je 10,5 milijuna kuna, a za opremanje 1,5 milijuna kuna. Grad Belišće ima spremnu cjelokupnu projektnu dokumentaciju i gotovu građevinsku dozvolu za novi područni vrtić u Bistrincima te se iščekuje odgovarajući novi natječaj za financiranje izgradnje vrtića sredstvima EU i sredstvima Grada Belišća.

U ovim izazovnim vremenima zbog korone belišćanski vrtić vrlo brzo se prilagodio i prebacio na online mod i tako svojim polaznicima omogućio svakodnevne nove sadržaje i aktivnosti.

Marija Pulić Drljača, Gradonačelnik.hr

Izvor: Gradonačelnik.hr: Obranili titulu najljepšeg i ušli u top 10 najboljih vrtića u zemlji | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>