Side Navigation

X

GRADONAČELNIK BELIŠĆA OTVORIO RADOVE NA OBNOVI PALAČE GUTMANN I SREDIŠNJEM GRADSKOM TRGU VRIJEDNE VIŠE OD 25 MIL. KUNA

GRADONAČELNIK BELIŠĆA OTVORIO RADOVE NA OBNOVI PALAČE GUTMANN I SREDIŠNJEM GRADSKOM TRGU VRIJEDNE VIŠE OD 25 MIL. KUNA

Objavljeno: 26. 6. 2020.

U petak, 26. lipnja 2020. godine, ispred Palače Gutmann u Belišću održana je prigodna svečanost otvorenja početka radova na obnovi Palače Gutmann i uređenju pristupnih površina između zgrada zaštićene kulturne baštine, a u sklopu projekta List do lista, industrijska baština Belišća.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, potpredsjednici Gradskog vijeća grada Belišća Milan Zamaklar i Zlatko Adjulović, gradski vijećnici, predstavnici izvođača radova, nadzora i projektanata te gradskih tvrtki i ustanova.

Početak radova službeno je otvorio gradonačelnik grada Belišća, a u svome obraćanju izrazio je zadovoljstvo početkom radova zahvalivši svima koji su bili uključeni u samu pripremu projekta, osobito svojim zamjenicima i suradnicima, projektantima i izvođačima radova koji su zaduženi za njegovu realizaciju.

– Palača Gutmann od samih početaka grada Belišća ima svoju posebnu vrijednost, kako u kulturnom i turističkom, tako i u gospodarskom smislu. Ona je i jedna od posljednjih zgrada stradalih u Domovinskom ratu, a nakon 28 godina došli smo u poziciju da je konačno obnovimo i vratimo njezin stari sjaj. Uz nju se vežu brojne uspomene i ona je oduvijek bila svojevrsni nezamjenjivi simbol grada Belišća. Ovaj projekt ne bi se mogao realizirati bez sredstava iz fondova Europske unije, a na samoj pripremi projekta radilo se nekoliko godina – rekao je gradonačelnik.

Projekt List do lista, industrijska baština Belišća sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. Uz nositelja, Grad Belišće, partner na projektu je Turistička zajednica grada Belišća. Njime Grad Belišće ulaže u rekonstrukciju najvažnijeg objekta industrijske baštine u gradu Belišću, zaštićenog kulturnog dobra, palače Gutmann, i njegovu prenamjenu u interpretacijski centar industrijske baštine. Uz obnovu palače, predviđeno je uređenje pristupnih površina objektu uključujući i središnji gradski trg Ante Starčevića te opremanje prostora Muzeja, sve s ciljem osnaživanja turističkog potencijala i atraktivnosti grada Belišća.

Ukupna vrijednost projekt iznosi više od 25,7 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 16, 9 milijuna kuna dok će Grad uložiti svojih 8,8 milijuna kuna. Trajanje provedbe projekta je od 1. rujna 2019. do 1. rujna 2022. godine.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Izvor: GRADONAČELNIK BELIŠĆA OTVORIO RADOVE NA OBNOVI PALAČE GUTMANN I SREDIŠNJEM GRADSKOM TRGU VRIJEDNE VIŠE OD 25 MIL. KUNA | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>