Side Navigation

X

DOKAZI JEDNOG VREMENA: MATERIJALNA BAŠTINA GUTMANNA I GRADA BELIŠĆA

DOKAZI JEDNOG VREMENA: MATERIJALNA BAŠTINA GUTMANNA I GRADA BELIŠĆA

Objavljeno: 11. 5. 2020.

Muzej „Belišće“ obilježava Dan grada Belišća još jednim dijelom Zapisa iz Belišća.

Što nekadašnjoj radnici ili radniku Kombinata „Belišće“ znači Upravna zgrada (Palej), a što djevojci ili mladiću rođenima početkom 21. stoljeća? Što stanovnicima Belišća, Valpova, Donjeg Miholjca i okolnih naselja znače „ostaci“ u obliku zgrada i gdje koje uspomene na putovanja Slavonsko-podravskom željeznicom, a što ljudima rođenima od kraja 1960-ih godina ili već spomenutim djevojkama i mladićima s početka novog stoljeća?

Što današnjim stanovnicima slavonske Podravine, Slavonije i Baranje znače spomenici podignuti u čast poginulima tijekom 20. stoljeća, tijekom Domovinskog rata i svjetskih ratova?

Na području slavonske Podravine ima još mnogo materijalne baštine koju često doživljavamo „zdravo za gotovo“ i postupno postaje zaboravljena baština. Kao i sve druge sfere života i odnos prema baštini itekako ovisi o trenutačnom kontekstu, kao što je i nekadašnji kontekst bio „plodno“ tlo za nastanak, razvoj i podizanje onoga što danas možemo promatrati kao baštinu.

U novom dijelu zapisa možete vidjeti stare fotografije, zemljovide i „poći“ u šetnju slavonskom Podravinom i Belišćem od arhitekture iz Austro-Ugarske Monarhije do spomen ploča zaslužnim pojedincima i spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske.

https://youtu.be/FMCM4esrnk0

Mihael Sučić

Izvor: DOKAZI JEDNOG VREMENA: MATERIJALNA BAŠTINA GUTMANNA I GRADA BELIŠĆA | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>