Side Navigation

X

Dogovoren program obilježavanja 30. obljetnice akcije “Baranja”

Uskoro se navršava 30 godina od kako su pripadnici 107. brigade HV-a u ranim jutarnjim satima 3. travnja 1992. godine krenuli u akciju oslobađanja okupirane Baranje, odakle je naše područje u to doba bilo svakodnevno granatirano. Tim povodom je u srijedu, 24. veljače, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine održala sastanak na kojem je dogovoren program obilježavanja 30. obljetnice akcije “Baranja”.

Nakon što protekle dvije godine, uslijed pandemije COVID-a 19 nije bilo svečanog mimohoda, niti memorijalne utrke “Život za život”, za ovu godinu organizatori najavljuju program koji u 13 sati počinje upravo tom utrkom od spomenika 107. brigade u Valpovu do središta Belišća. U 15 sati, od spomenika Sveto tlo hrvatsko u Belom Manastiru, maratonci kreću prema spomeniku na bentu, a u 16:30 sati svečanim mimohodom će se krenuti od mosta u Belišću prema spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave. Ondje u 17:30 sati počinje vojni protokol polaganja vijenaca uz blagoslov i molitvu, dok će misa zadušnica biti održana u Župnoj crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću u 19 sati. Program će se održavati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Podsjetimo, u akciji kojom se prije 30 godina pokušao osloboditi tzv. baranjski trokut, 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, a 85 je ranjeno.

 

Izvor: Dogovoren program obilježavanja 30. obljetnice akcije “Baranja” | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>