Side Navigation

X

Članovi belišćanskog HPD-a na Biokovu

 

 NOVOSTI| 

Po godišnjem planu rada društva, u ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine, planinari su krenuli na put na Biokovo.

Ponedjeljak, 19.4.2021.

U ranim jutarnjim satima grupa od sedamnaest planinara krenula je na put lijepom našom prema moru i Biokovu. Uz kišu i niže temperature vremenska prognoza baš nije bila obećavajuća.

Prvo odredište planinara bilo je svetište Vepric posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj na ulazu u Makarsku. Vrijeme se smirilo te su obišli svetište koje djeluje umirujuće i idealno je za odmoriti dušu. Svatko u svojim mislima i molitvama obilazi taj mali Lurd. Nastavljaju putovanje prema Vrgorcu gdje imaju dogovoreno noćenje u hotelu Prvan. Grad je skriven u zabiokovlju Dalmacije u podnožju vrha Matokita (1063 m). Iznad grada je srednjovjekovna utvrda (Gradina, Vrgorac), a u gradu je očuvano sedam kula. Među kulama je i kula Tina Ujevića u čijoj blizini je i spomenik Tinu iz 1993 godine.

Utorak, 20.4.2021.

Prema planu i dogovoru planinari odlaze na vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo. Do vidikovca se dolazi  uskom biokovskom cestom na visini od 1228 m. Dolazimo do recepcije Parka prirode Biokovo gdje ih dočekuje renđer. Vrijeme je oblačno te je pogled na Makarsku i more nešto lošiji, no imaju sreću da kiša ne pada. Put nastavljaju prema Vošcu te dolaze do objekta u izgradnji na 1200 m (nekad je tu bio stari planinarski doma ), uzimaju ruksake i put pod noge. Petnaest planinara penje se na Vošac 1421 m na kojem imaju kratku pauzu radi fotografiranja i lupanja žiga. Vraćaju se natrag i vjetar jače počinje puhati, a uz to započinje padati soja (solika – ledena bijela zrnca) koja ne smoči odjeću, ali je neugodna zbog jačine vjetra. Zbog tih vremenskih nepogoda odustaju od odlaska na Sv. Juru koji je bio sav u oblacima. Vraćaju se do vidikovca Skywalk Biokovo te ponovno hodaju po šetnici i uživaju u lijepim vidicima. Nakon toga, grupa od četvero odlučila je hodati od šetnice do recepcije Parka – 13 km, druga grupa od šest osoba odlazi do recepcije kombijem, a treća grupa od sedam osoba odlazi lijevo na vrh Kimet 1536 m. Staza kreće makadamskim puteljkom te vijuga i izlazi na prijevoj i nastavlja dalje uz dvije vrtače po kamenu i klekovini. Nakon vrtača penju se na prijevoj zapuštenom stazom i nastavljaju po kamenu i kamenim policama. Zbog vremenskih nepogoda  četvero planinara odustaju od vrha, a njih troje hrabro odlazi na vrh obilazeći duboku vrtaču i uspinjući se. Dok su se oni penjali, ostali planinari su ih pratili pogledom i fotografirali. Nakon toga, zajedno se vraćaju do vidikovca i kombijem odlaze prema recepciji Parka.

Srijeda, 21.4.2021.

Zbog vremenske prognoze odustaju od Biokova i odlaze gdje je prognoza bolja, a i teren puta nešto lakši. Odlaze na Omišku Dinaru koja je duga 16 km i široka 1 km, a sa zapadne i sjeverne strane omeđuje ju rijeka Cetina. Petero planinara odlaze na vrh Kula 863 m. Staza kreće iz zaselka Čučuci uz stare kamene suhozide te vodi kroz borovu šumu do visoravni na Rašeljki. Na visoravni je planinarsko sklonište Luda kuća (650 m) s kojeg se pruža lijep pogled na Omiš i Poljičku planu. Uspon nastavlja kozjom stazom kroz stijenu do zaravni Stražine te a kamena na kamen na nisko raslinje na vrh Kula 863 m. U svim smjerovima lijepi su vidici. Druga grupa odlazi na tvrđavu Fortica koja je iz 15. stoljeća na visini od 262 m iznad grada Omiša.  Jedanaest planinara kreće na uspon, no zbog terena ih troje odustaju i vraćaju se natrag i uživaju  uz more i rijeku Cetinu. Devetero ih nastavlja dalje i kako se uspinju pogled i vidici se šire na Omiš, more i otoke. Na tvrđavi uživaju u pogledima, a vrijeme je lijepo i sunčano. Vraćaju se natrag i svi čekaju prvu grupu. Stižu planinari s vrha Kula i nakon zasluženog odmora kreće se dalje. Po dogovoru odlaze u etno selo Kokorić gdje ih dočekuje domaćin Zvonimir Pervan i provodi kroz selo uz priču o povijesti i sadašnjosti sela.

Četvrtak, 22.4.2021.

U četvrtak ujutro, svi planianari su spremni i odlaze doma, a putem obilaze i uživaju u ljepotama Rastoka te se vraćaju kućama u večernjim satima.

Hvala Gradu Belišću i Zajednici športskih udruga grada Belišća na ustupljenim kombi vozilima kojima smo obavili ovaj lijepi četverodnevni izlet.

Tekst: Mila Andrić
Fotografije: S.Gregić, D.Cvenić, R.Degel, G. Maričić, S. Pristav i M. Andrić

Izvor: Članovi belišćanskog HPD-a na Biokovu | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>