Side Navigation

X

BELIŠĆU ZA DAN GRADA: IZLOŽBA O BOSONOGIM UČENICIMA I BUDUĆIM VOJNICIMA, RAZVOJU ŠKOLSTVA, ALI I DISKRIMINACIJI…

BELIŠĆU ZA DAN GRADA: IZLOŽBA O BOSONOGIM UČENICIMA I BUDUĆIM VOJNICIMA, RAZVOJU ŠKOLSTVA, ALI I DISKRIMINACIJI…

Objavljeno: 04. 5. 2020.

Kroz izložbu „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ autor Dinko Župan progovara o nekadašnjem školstvu čije su značajke i bosonogi učenici, tjelesno kažnjavanje, diskriminacija, ideologizacija… Ima li sličnosti s današnjim školstvom?

Progovara se o školskoj svakodnevici čija su značajka bosonogi učenici koji su početkom 20. stoljeća postali vojnici tužne sudbine u Velikom ratu. Također su dio svakodnevice bile i zarazne bolesti koje su znale uzrokovati karantene po nekoliko tjedana i smrtnost djece. Nikako se ne smiju zaboraviti niti školske zgrade koje su imale vrtove, gombališta, ali i nabijenu zemlju kao pod. Neovisno gdje su školska djeca bila u sklopu školske zgrade i dvorišta odgojno-obrazovne metode su često bile i tjelesno kažnjavanje poput udaranja glave od ploču i većini poznata magareća klupaDiskriminacija i ideologizacija bili su sastavni dio školskog sustava. To najbolje vidimo u dijelovima izložbe – Uzor djevojke i dobre kućaniceUčim plesati u školi, a ne smijem na plesne zabave i Ideologizacija školstva.

https://youtu.be/KEMHdWa1mjI

Cilj je organiziranja virtualne izložbe i predavanja potaknuti javnost na usporedbu nekadašnjeg i današnjeg odnosa prema školskoj djeci, općenito u školama i u drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. Postoje li sličnosti i koliko su one zapravo u školi, a da toga nismo niti svjesni?

https://www.muzejbelisce.hr/izlozbe/

U prostorijama Muzeja „Belišće“ organizirano je otvorenje virtualne izložbe „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ i predavanje autora doktora povijesne znanosti Dinka Župana (Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje).

Izložba „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ napravljena je u sklopu projekta „Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj (18. i 19. stoljeće)“ koji provode istraživači iz Hrvatskog instituta za povijest. Projekt je financirala Hrvatska zaklada za znanost, a izložba je napravljena u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom.

https://youtu.be/YuK3mpPrEZk

https://youtu.be/qm2EONoF6fc

Mihael Sučić

Izvor: BELIŠĆU ZA DAN GRADA: IZLOŽBA O BOSONOGIM UČENICIMA I BUDUĆIM VOJNICIMA, RAZVOJU ŠKOLSTVA, ALI I DISKRIMINACIJI… | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>