Side Navigation

X

AKCIJA “DANI SIGUNOSTI U PROMETU”

AKCIJA “DANI SIGUNOSTI U PROMETU”

Objavljeno: 17. 9. 2020.

Već petu godinu zaredom, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, diljem Europe obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu. Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu pod sloganom „Ostani živ i spasi živote drugih“ traju od 16. do 22. rujna te se preklapaju s Europskim tjednom mobilnosti. Cilj projekta jest uključiti što više zemalja, osim država članica mreže, da na nacionalnoj razini raznim preventivno-represivnim aktivnostima pridonesu smanjenju broja smrtno stradalih osoba u prometu.

U akciju su se danas uključili Vijeće za prevenciju grada Belišća i Policijska postaja Belišće te su u prijepodnevnim satima belišćanski policajci, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Domagojem Varžićem, biciklistima, mopedistima i vozačima automobila dijelili promotivne materijale, odnosno svjetla za bicikl, te reflektirajuće prsluke i kabanice. Zamjenik gradonačelnika Varžić tom je prilikom iskazao zadovoljstvo suradnjom s PP Belišće, posebno na projektima kojima kroz Vijeće za prevenciju zajednički nastoje preventivno djelovati kako bi opća i prometna sigurnost u našem gradu bila na visokom nivou.

U prosjeku, u Europi, u prometu smrtno strada oko 70 ljudi dnevno. Stoga je podizanje razine sigurnosti na cestama globalni izazov koji zahtijeva koordinaciju i zajedničku suradnju. Svrha projekta jest da svi sudionici u prometu promisle o rizicima s kojima se svakodnevno suočavaju, a kojima ujedno izlažu i ostale. Ministarstvo unutarnjih poslova će diljem Republike Hrvatske provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja. Posebna pozornost pridavat će se prekomjernoj brzini, vožnji pod utjecajem alkohola, nekorištenju sigurnosnog pojasa te nepropisnom korištenju mobitela u vožnji.

Od 16. do 22. rujna provodit će se niz aktivnosti, a naglasak je na 17. rujna, kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Na taj dan prošle, 2019. godine, u deset država sudionika projekta nije bilo poginulih osoba u prometu, a ukupno su poginule 52 osobe. U Republici Hrvatskoj u prometnim nesrećama tog dana smrtno su stradale dvije osobe. Projekt podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije ROADPOL, kao i velik broj međunarodnih  organizacija i inicijativa i njihovih čelnika.

Dodatne informacije o aktivnostima u svom gradu, svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici ROADPOL-a.
 
Što svatko može učiniti?

Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ROADPOLSafetyDays.

Poštujte prometne propise!

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Izvor: AKCIJA “DANI SIGUNOSTI U PROMETU” | Grad Belišće

Pogledaj još

Comments

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>